Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF op RIO+20: rol kind duurzaamheid

19 juni 2012

In Rio de Janeiro is de tweede grote duurzaamheidstop begonnen: Rio+20. UNICEF pleit voor  het centraal stellen van de belangen van kinderen. Zij vormen immers de toekomst.

Twintig jaar na Rio: Rio+20

Momenteel wordt in Rio de Janeiro de derde VN-conferentie over duurzame ontwikkeling gehouden, ofwel Rio+20. Het is het vervolg op de eerste conferentie over duurzame ontwikkeling in 1992 in Rio de Janeiro. Duizenden wereldleiders, bedrijven en organisaties hebben zich er verzameld om te discussiëren over hoe de wereld verder moet met armoedebestrijding, sociale gelijkheid en de bescherming van onze planeet.

UNICEF: kind is toekomst

Voor UNICEF is duurzaamheid een belangrijk thema. Zo is de situatie van kinderen slechter naarmate er een achteruitgang is van het milieu. UNICEF wil graag dat het belang van het kind voorop staat, ook bij het thema duurzaamheid.

Dat is heel logisch als je kijkt naar de betekenis van duurzaamheid. De organisatie van Rio+20 beschrijft het als volgt: 'Duurzaamheid komt tegemoet aan de huidige behoeftes, zonder de toekomstige generaties hun behoeftes te onthouden. Duurzaamheid is het leidende principe voor ontwikkelingen op de  lange termijn met als drie belangrijkste aspecten: sociale ontwikkeling, economische ontwikkeling, en milieubescherming ('people, profit, planet').

Rio

Duurzaamheid gaat over ontwikkeling die niet ten koste gaat van mens en milieu. Over verantwoordelijkheid nemen voor toekomstige generaties. UNICEF vindt daarom dat dit uitgangspunten zouden moeten zijn:

  • Overleving, ontwikkeling en bescherming van kinderen moet de centrale boodschap zijn van duurzaamheid. Een duurzame toekomst betekent dat kinderen gezond en in een gezonde omgeving kunnen opgroeien, goed onderwijs krijgen en worden beschermd tegen geweld en verwaarlozing.
  • Het basisprincipe zou moeten zijn: gelijke kansen voor iedereen. Zorg voor de meest kwetsbaren gaat ongelijkheid tegen en dat - zo blijkt uit onderzoek- bevordert duurzaamheid en economische ontwikkeling
  • Een groene economie bevordert gelijke kansen. De meest kwetsbaren betalen nu de prijs voor niet-duurzame werkwijzen.
  • Investeer in gemeenschappen, gezinnen en kinderen die met rampen hebben te maken of met stress vanwege conflicten. Bevorder hun veerkracht.
  • Maak kinderen en jongeren deelgenoot  van veranderingen die bijdragen aan duurzaamheid.