Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ontwikkelingssamenwerking helpt!

19 juni 2012

Wereldwijd hebben kinderen het beter dan ooit. Vergeleken met een paar decennia geleden overlijden er per dag minder jonge kinderen, leven er minder kinderen in armoede en gaan meer kinderen goed gevoed naar school.

Dat staat in het rapport Progress in Child Well-being: Building On What Works (pdf) van UNICEF en Save the Children (2011).

Ontwikkelingssamenwerking heeft daar flink aan bijgedragen. Vooral in de armste landen. Uit onderzoek blijkt dat de situatie van kinderen het meest is verbeterd in de landen ten zuiden van de Sahara (Afrika). Dit zijn de landen die ook het meeste geld ontvingen.

Het goede nieuws voor beleidsmakers is dat inmiddels is bewezen hoe we nog meer vooruitgang kunnen boeken: een sterke nationale wil om te investeren in kinderen, ondersteund met goed beleid en internationale samenwerking gericht op kinderen. De grootste impact wordt bereikt wanneer dit beleid zich focust op de meest kwetsbaren, daar waar kinderen het armst zijn.

Wat is er onder andere bereikt de afgelopen jaren?

  • Halvering kindersterfte. Het aantal kinderen dat wereldwijd overlijdt voor hun 5e levensjaar is de afgelopen 40 jaar meer dan gehalveerd.
  • Moedersterfte gedaald. Het aantal vrouwen dat overlijdt tijdens zwangerschap en bevalling is sinds 1990 met bijna 50% gedaald. (Van 543.000 naar 287.000). 
  • Minder kinderen met hiv en aids. In 10 jaar tijd is het aantal met hiv geïnfecteerde kinderen gedaald met 30%.
  • Meer kinderen naar school.Tussen 1999 en 2009 steeg het aantal kinderen dat naar de kleuterschool gaat van 113 miljoen naar 157 miljoen. Het aantal dat naar de basisschool gaat steeg met 58 miljoen. 
  • Meer kinderen geregistreerd. Steeds meer kinderen worden geregistreerd bij hun geboorte. Belangrijk, want als ze niet 'bestaan' zijn ze veel moeilijker te bereiken.
  • Wereldwijd neemt kinderarbeid af. In de afgelopen 10 jaar is het aantal werkende kinderen tussen de 5 en 14 jaar met 20% gedaald. 
  • Meer veilig drinkwater. Het aantal mensen dat geen toegang heeft tot veilig drinkwater is gehalveerd. Tussen 1990 en 2010 kregen 2 miljard extra mensen toegang tot schoon en veilig drinkwater. 1,3 miljard mensen kregen toegang tot de meest basale sanitaire voorzieningen. 

Al deze resultaten zijn behaald terwijl de wereldbevolking toegenomen is.

Rapport UNICEF en save the Children (2011)

cover rapport UNICEF en Save the Children

Gerelateerd aan dit onderwerp