Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

We kunnen 5 miljoen kinderen per jaar redden

18 juni 2012

Iedere dag nog gaan er onnodig veel kinderen dood. De meeste aan simpel te voorkomen ziektes als diarree en longontsteking.

Vorige week vond in Washington(VS) de bijeenkomst 'Call to Action' plaats, bedoeld om de hele wereld te mobiliseren meer te doen tegen onnodige kindersterfte. Op de conferentie kwamen 700 mensen af: leiders en experts uit verschillende landen, uit zowel de private als de publieke sector.
Call to Action is opgezet door Ethiopië, India en de VS in samenwerking met UNICEF. Samen vragen zij regeringen en bedrijven meer te doen tegen kindersterfte. De overlevingskansen van kinderen moeten wereldwijd verbeteren.

GrootHillary Clinton

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei: "Wij zijn hier vandaag met maar één doel: om te bereiken dat elk kind waar ook ter wereld in ieder geval zijn vijfde verjaardag bereikt; om onnodig sterven van kinderen tegen te gaan. Nu is niet iedereen het erover eens dat doelen zoals deze bereikbaar zijn, ze denken dat het te hoog gegrepen is. Maar ik geloof in het vaststellen van doelen en ik geloof  dat er redenen zijn tot optimisme. We hebben al veel middelen in handen en de kennis die ervoor nodig is."

Minder sterfte

Dankzij nieuwe vaccins en verbeterde gezondheidszorg is de kindersterfte de afgelopen 40 jaar al gehalveerd. Maar nog altijd sterven er miljoenen kinderen door te voorkomen ziektes, vooral in de sub-Sahara landen in Afrika en in Zuid-Azië. De bijeenkomst in Washington roept de wereld op om specifieke plannen te maken om de kindersterfte in 2035 in elk land terug te brengen tot onder de 20 doden per 1000 geboortes.

Groot2

Successen in India en Ethiopië

In India is de afgelopen jaren al veel vooruitgang geboekt: het kindersterftecijfer is daar inmiddels gelijk aan het wereldwijde gemiddelde en het aantal gevallen van polio is flink teruggebracht. India is nu al 17 maanden officieel 'polio-vrij'. Ook Ethiopië timmert stevig aan de weg: de gezondheidsprogramma's daar hebben er voor gezorgd dat het aantal kindersterftes is gehalveerd  (van 166 in 2000 naar 88 per 1000 kinderen nu). Ethiopië wil dat in 2035 hebben teruggebracht tot hooguit 20.

Groot3

Gelofte

Tijdens de bijeenkomst is de deelnemers gevraagd opnieuw te beloven om kindersterfte terug te brengen door

  • een nationaal plan te maken,
  • de resultaten te volgen
  • en meer aandacht te schenken aan de meest kwetsbare landen en gemeenschappen.

De regeringsversie van deze 'gelofte' werd gepresenteerd door UNICEF-directeur Anthony Lake. "We hebben de middelen, de behandelingen en de technologie om 5 miljoen levens per jaar te redden. Er is geen excuus om die niet in te zetten", zei Lake op de conferentie.