Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hoeveel Syrische kinderen moeten er nog sterven?

14 juni 2012

Tegenstanders van de Syrische regering van president Bashar al-Assad maakten vorige week melding van een nieuwe massaslachting onder burgers in Syrië. Onder de slachtoffers bevonden zich veel kinderen. UNICEF-directeur Anthony Lake: "Hoeveel jonge slachtoffers moeten er nog vallen?"

Gruwelijk misbruik bij kinderen

Verschillende internationale rapporten, waaronder het rapport van Radhika Coomaraswamy, Speciaal VN-vertegenwoordiger voor kinderen en gewapende conflicten, wijzen op ernstig misbruik van kinderen in het Syrische conflict. Regeringstroepen gebruiken kinderen als menselijk schild en de gewapende oppositie zet hen in als kindsoldaten. Minderjarigen worden gearresteerd, gevangen gezet en net als de volwassenen gefolterd. De meeste slachtoffertjes van marteling meldden dat ze geblinddoekt en geslagen werden, en blootgesteld werden aan stress. Ze spreken van elektrische schokken en brandende sigaretten die op hun lichaam gedoofd werden.

UNICEF: 'Bescherm de kinderen!'

UNICEF directeur Anthony Lake roept op om onmiddellijk een einde te stellen aan dit misbruik.

"Hoeveel kinderen moeten er nog omkomen? Herhaalde oproepen aan alle partijen in Syrië om kinderen te beschermen hebben helaas nog niet tot verbetering van de situatie geleid. Maar we moeten onze verontwaardiging blijven uiten. Bescherm de kinderen! Zij zijn op geen enkele wijze verantwoordelijk voor het geweld in hun land, en mogen hier niet het slachtoffer van worden."

Foto 2

Vluchtelingenkampen

In buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije zorgt UNICEF samen met het HCR voor de opvang van vluchtelingenkinderen uit Syrië. UNICEF zet in Jordanië extra educatieve activiteiten op zodat kinderen de nodige psychosociale bijstand krijgen in kindvriendelijke zones die ingericht worden in de kampen.

De kinderen in de kampen kunnen niet veel meer doen dan hopen dat het geweld in hun land eindelijk stopt en dat zij veilig terug naar huis kunnen gaan. Uit gesprekken met de kinderen en hun ouders blijkt dat de meeste kinderen getraumatiseerd zijn. De kinderen moeten beschermd worden tegen de lichamelijke én emotionele gevolgen van het geweld.

Tot op heden heet UNICEF 2,66 miljoen euro ontvangen van de nodige 5,9 miljoen euro voor de meest dringende hulpverlening

Gerelateerd aan dit onderwerp