Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

13-jarige spits in voetbalelftal Oekraïne

11 juni 2012

Oekraïne speelt vandaag haar eerste wedstrijd tegen Zweden. Peter droomt al zijn hele leven van een wedstrijd als deze. Zijn shirt is gestreken en zijn schoenen staan al klaar. Tikkeltje zenuwachtig is hij wel, want dit is zijn eerste wedstrijd waar publiek ook bij kan zijn. Hij hoopt dat zijn moeder en zusje langs de lijn staan.

Peter is 13 jaar en heeft blonde haren en groen/blauwe ogen die glinsteren als je over voetbal praat. Hij traint het liefst elke dag en droomt ervan om net zo goed te worden als sterspeler Messi van FC Barcelona.

De wedstrijd van Peter zal niet dezelfde wedstrijd zijn als die van Artem Milevsky of Anatoli Tymosjtsjoek, want Peter zit niet in het Oekraïense nationaal voetbalelftal. Peter zal vandaag zijn eerste wedstrijd spelen op het voetbalveld achter de organisatie The Way Home. Peter en tientallen andere jongeren spelen voetbal om aandacht te vragen voor hun rechten.

P

 Peter praat met Renate Verbaan over zijn dromen

The Way Home is een samenwerkingsorganisatie van UNICEF die zwerfjongeren helpt die op straat leven. Dankzij de medewerkers van de organisatie krijgen deze jongeren te eten en medische verzorging. Peter is geholpen door de The Way Home en heeft het nu goed. Dat was 1,5 jaar geleden niet zo, hij leefde toen op straat vanwege een onveilige thuissituatie. Hij zwierf vanaf zijn 8ste jaar en sliep op daken of in kelders waar het vaak vochtig, koud en donker was. Gelukkig had hij altijd genoeg te eten, want hij verdiende geld door bijvoorbeeld mensen te helpen.

Meer dan tweeduizend leeftijdgenoten van Peter leven nog steeds op straat. Hier komen zij in aanraking met prostitutie en drugs; het zijn deze jongeren die hiv oplopen en het doorgeven aan elkaar en aan hun kinderen.

P

Voetballen in een shirt van FC Barcelona

Samen met lokale partners en de steun van de Nationale Postcode Loterij zorgt UNICEF ervoor dat jongens zoals Peter een plek krijgen in de maatschappij. Dankzij miljoenen Postcode Loterij deelnemers is dit project mede mogelijk gemaakt. Namens Peter en andere leeftijdsgenoten: bedankt!

Volg Peter de komende tijd op www.unicef.nl/ondertusseninodessa

 

 

Peter

 

Straatjongere Peter (13) wordt geholpen door The Way Home, een organisatie die ondersteund wordt door UNICEF en de Nationale Postcode Loterij.

Gerelateerd aan dit onderwerp