Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Sahel: UNICEF helpt Malinese vluchtelingen in Mauritanië

29 mei 2012

De crisis in de Sahel bedreigt nog steeds de levens van miljoenen kinderen. UNICEF doet er alles aan hen te helpen. Bijvoorbeeld door Malinese vluchtelingen te vaccineren tegen gevaarlijke ziektes. Maar ook door ervoor te zorgen dat ze - ondanks de ellende - gewoon kind kunnen zijn, en naar school kunnen.

Tienduizenden Malinese gezinnen zijn de gevechten in hun thuisland ontvlucht. Ze verblijven in kampen in Burkina Faso, Mauritanië en Niger met weinig hoop dat ze snel kunnen terugkeren. Eén van die kampen ligt in M'Bera, in het zuidoosten van Mauritanië. Hier wonen alleen al 36.000 kinderen, in tenten en vaak onder zware omstandigheden. UNICEF zet zich voor hen in en werkt er samen met de regering en de Verenigde Naties. Bijvoorbeeld aan vaccinatiecampagnes, om de uitbraak van gevaarlijke ziektes te voorkomen. En aan onderwijsprojecten, zodat de kinderen een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden.  

M

Gewoon naar school                                          

UNICEF vindt het belangrijk dat de kinderen in het kamp naar school kunnen, en ondanks de ellende het schooljaar afronden. Daarom heeft het, samen met de regeringen van Mauritanië en Mali, een school geopend in het kamp. In totaal volgen bijna 2.000 kinderen lessen, maar een groter deel wacht nog op een plekje. Daarom is UNICEF hard aan het werk om extra schooltenten en schoolspullen te leveren.

Bikkel die naar school wil

Mahmoud is 10 maar hij is nooit naar school geweest. Hij komt uit een afgelegen dorpje, waar hij woonde met zijn moeder en jongere broertje en zusje. Als oudste zoon is hij echt de man van het gezin, en is er eigenlijk geen tijd meer om kind te zijn. Hij heeft snel volwassen moeten worden. In het kamp heeft hij snel zijn weg gevonden. Hij voelt zich verantwoordelijkheid voor het gezin, en haalt twee keer per dag water. Om 8 uur 's ochtends staat hij trots helemaal vooraan hij de fontein. Al staat hij hier al vanaf 3 uur 's nachts te wachten om deze plek te bemachtigen.

Mahmoud is wel verdrietig dat hij niet met leeftijdsgenootjes over school kan praten. Dankzij de onderwijsprojecten in het kamp heeft deze kleine bikkel grote kans op een plekje in de schoolbanken. Binnenkort. Voor het eerst in zijn leven.

M

Vaccinaties

Teghala is moeder van drie kleine kinderen (4, 3 en 1 jaar). Vlakbij Teghla's tent in het vluchtelingenkamp vindt een officiële plechtigheid plaats. De minister van Binnenlandse Zaken is op bezoek, speciaal voor de lancering van een polio vaccinatiecampagne. In maart werden alle kinderen tegen mazelen ingeënt, nu krijgen ze ook het poliovaccin.

Teghla weet dat een kind een aantal vaccinaties moet krijgen voor de eerste verjaardag. Waar welke precies, en waarom, weet ze niet precies. "Tijdens de vaccinatiecampagnes in mijn thuisland Mali was het altijd zo druk. Als de dorpshoofden opriepen om je kinderen te brengen, kwam er een grote menigte op af. Hier in het kamp hebben we meer informatie gekregen over polio en waarom we onze kinderen moeten vaccineren."

M

Gerelateerd aan dit onderwerp