Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Beleid overheid bepalend voor situatie kinderen

29 mei 2012

"Het verwaarlozen van bescherming van kinderen tijdens de huidige economische crisis de meest kostbare fout die de samenleving nu kan maken," aldus Gordon Alexander, de directeur van het onderzoeksbureau Innocenti van UNICEF Internationaal. UNICEF brengt vandaag het rapport Report Card 10 uit: een studie van de armoede onder kinderen in rijke landen.

Het Kinderrechtencollectief (waar UNICEF Nederland deel van uit maakt) heeft eerder dit jaar de actuele situatie geschetst voor kinderen in Nederland, in het rapport 'Kinderrechten in Nederland  2008-2012.' Daaruit bleek dat met name de situatie voor kwetsbare kinderen ook in Nederland onder druk staat.

Armoede

UNICEF Internationaal concludeert in haar rapport 'Measuring child poverty' Report Card 10, dat 30 miljoen kinderen in 35 landen met een goed ontwikkelde economie, in relatieve armoede leven. Zo'n 13 miljoen kinderen in de Europese Unie, Noorwegen en IJsland gebrek hebben aan de meest noodzakelijke basisbehoeftes voor hun ontwikkeling. Daaronder wordt bijvoorbeeld verstaan: de mogelijkheid van drie maaltijden per dag of het hebben van een internetverbinding.

Overheidsbeleid

Het onderzoeksbureau concludeert verder dat armoede niet alleen afhangt van de economische situatie, maar vooral ook van het gevoerde overheidsbeleid: sommige landen doen veel, anderen doen heel weinig om hun meest kwetsbare kinderen te beschermen. Zo kan in economisch vergelijkbare landen de situatie voor kinderen toch heel verschillend zijn: in Denemarken en Zweden hebben kinderen bijvoorbeeld minder gebrek aan diverse basisbehoeftes dan in België en Duitsland, terwijl de economische ontwikkeling en het inkomen per hoofd van de bevolking in deze landen vergelijkbaar is.

Juist nu kinderen beschermen

"Het rapport verklaart dat sommige regeringen veel beter hun best doen voor kinderen dan andere", zegt Gordon Alexander, directeur van onderzoeksbureau Innocenti. "De landen die het het best doen, laten zien dat het mogelijk is om armoede te bestrijden in het huidige financiële tijdsgewricht. Het verwaarlozen van bescherming van kinderen tijdens de huidige economische crisis de meest kostbare fout die de samenleving nu kan maken."

 

Measuring child poverty

Download hier het rapport Measuring child poverty van het UNICEF onderzoeksburo Innocenti.

foto

 

 

Rapport Kinderrechten in Nederland 2008-2012

Download hier het Rapport Kinderrechten in Nederland 2008-2012.

Lees hier het nieuwsbericht  over het Rapport Kinderrechten in Nederland 2008-2012

Gerelateerd aan dit onderwerp