Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF maakt zich hard voor Marokkaanse slachtoffers

14 mei 2012

Het Marokkaanse meisje Amina is op haar 15e verkracht. Dit werd gezien als schande voor haar familie. Daarom moest het meisje gedwongen met haar verkrachter trouwen. Na vijf maanden huwelijk hield Amina het niet langer uit. Ze pleegde zelfmoord.

Trouwen met je verkrachter

In delen van Marokko, en op veel andere plekken in de wereld, geldt een wet waarbij verkrachters hun straf kunnen ontlopen door met het slachtoffer te trouwen. De ouders van verkrachte meisjes stemmen vaak in met een huwelijk omdat zij de ontmaagding buiten het huwelijk als een schande beschouwen. Zo ging het ook bij Amina.

Het verhaal van Amina, die zichzelf afgelopen maart met rattengif om het leven bracht, heeft tot wereldwijde verontwaardiging geleid. Er wordt opgeroepen tot gerechtigheid voor alle kinderen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld en kindhuwelijken.

Verdrag voor de Rechten van het Kind

UNICEF heeft als taak om het Verdrag voor de Rechten van het Kind - dat ook Marokko in 1993 heeft geratificeerd - te waarborgen. Hierin staat onder meer dat kinderen  beschermd moeten worden tegen alle vormen van lichamelijk geweld, seksuele exploitatie en seksueel misbruik. Het Marokkaanse Ministerie van Justitie heeft - met hulp van UNICEF  en UNFPA - de wetgeving geanalyseerd. Niet alleen de wetgeving moet worden aangepast, ook de sociale normen moeten veranderen. Inmiddels heeft Marokko aangegeven af te willen van de wettelijke bepaling waarbij een verkrachter zijn straf kan ontlopen door met het slachtoffer te trouwen.

Amina -groot

Foto: Amina's moeder met een foto van haar overleden tienerdochter.