Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Verslag vanuit Kenia over Football4WASH

11 mei 2012

Pauline Neefjes, program officer bij UNICEF Nederland, is op dit moment in Kenia voor het project 'Football for Water, Sanitation & Hygiene'(WASH)'. Doel van dit samenwerkingsverband is kinderenbewust te maken van het belang van goede hygiëne.

Hier zit ik dan, aan de rand van de bruisende stad Nairobi. De aankomst op het vliegveld was geweldig op de vroege maandagmorgen. Na een nacht met tropische regenval zag Kenia er fris en monter uit. Direct na het verlaten van de luchthaven gaapten giraffen ons op hun lange benen aan vanuit het groen langs de snelweg. Behalve de apen die rond het hotel scharrelen heb ik trouwens niet veel meer van het moois hier gezien. Toch ben ik tevreden met wat ik wél heb kunnen doen deze dagen.

Hygiënevoorlichting tijdens voetbal

Samen met UNICEF Kenia, Simavi, Vitens-Evides International, de KNVB en hun voetbalorganisaties hier in Kenia, en met vertegenwoordigers van de Keniaanse ministeries zijn we spijkers met koppen aan het slaan. Die spijkers gaan over het vormgeven van ons nieuwe Football4WASH-programma.

Kenia is een van de drie landen waar wij dit jaar nog willen beginnen met de uitvoering. Scholen die laten zien dat ze mee willen doen, geen goede water- en toilet voorzieningen hebben en die voetbal voor de kinderen willen opzetten, komen in aanmerking voor steun vanuit ons programma. Het is de bedoeling dat deze scholen schoon water en goede toiletten krijgen. En dat kinderen, met die verbeterde hygiënische omstandigheden, via voetbal spelenderwijs een positief gedrag ten opzichte van hygiëne gaan vertonen.

Iedereen op één lijn krijgen

Nu zitten we hier in het land waar de mensen, met onze financiering, de handen uit de mouwen gaan steken. Ik kan je vertellen dat er heel veel discussies hebben plaatsgevonden om iedereen op één lijn te krijgen. Maar het is ook heel verrassend om samen met mensen die elkaar daarvoor nog niet persoonlijk kenden, binnen enkele dagen, zoveel voor elkaar te krijgen.

We hebben al overeenkomsten gesloten over de wijze waarop de organisaties hier samen zullen werken en over de plaatsen waar we ons programma kunnen uitvoeren. Ook zijn er criteria opgesteld waaraan scholen moeten voldoen om mee te kunnen doen aan het programma. Vier ministeries die met onze publiek-private samenwerking (PPP) te maken hebben, hebben meegedacht en nu kunnen we ook rekenen op hun medewerking. UNICEF Kenia speelt een grote rol als bemiddelaar tussen ministeries en de andere PPP-partijen. Dus, hands up voor UNICEF.

groepsfoto

Football4WASH

toilet

Elk jaar overlijden 1,5 miljoen kinderen aan de gevolgen van vuil drinkwater, slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne. UNICEF Nederland, Simavi, Vitens-Evides International, Aqua for All, Akvo, WASH United en de KNVB willen hier samen iets aan doen.

Voetbal & hygiëne

Voetbal is in deze samenwerking de verbindende factor. Speciaal getrainde coaches in Mozambique, Kenia en Ghana combineren voetballes met het spelenderwijs geven van voorlichting over hygiëne. En Oranje-internationals zullen bij het Nederlandse publiek aandacht vragen voor het WASH-programma. Door de samenwerking is de impact van het programma groter en verbeteren de hygiënische omstandigheden voor honderdduizenden kinderen.

Kids

 ''In de sloppenwijken van Mutare zijn we op bezoek geweest bij een school'', vertelt Pauline. ''Er zaten duizend kinderen op school, en er was geen enkele voorziening op het gebied van water of toiletten. Er moet dus nog een heleboel gebeuren. Als het aan de kinderen op de foto zou liggen, zouden we vandaag nog beginnen.''

Kids2

''Aan de rand van de sloppenwijk in Nairobi ligt dit grote voetbalveld. Onder de noemer 'Worldcoaches' werkt de KNVB hier. Er waren honderd jongens en meisjes aan het trainen. Het voetbalprogramma brengt de kinderen sport en spel en leert hen vele sociale vaardigheden. Het was fantastisch om te zien hoe enthousiast de kinderen bezig waren.''

Pauline

''Dit ben ik met de directeur van het veldkantoor in Kenia, en de chief WASH.'' Dit staat voor Water, Sanitation and Hygiëne. Het PPP heeft als doel de kinderen sport, water en toiletten beschikbaar te stellen. Hierdoor worden hun kansen op een goede toekomst groter.''

Gerelateerd aan dit onderwerp