Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Bright (2) leeft met HIV bij tante Leontina

9 mei 2012

Misschien lees je dit wel op Moederdag, terwijl je in bed ligt te wachten op het ontbijt dat 'stilletjes' gemaakt wordt. Misschien heb je net de kinderen naar school gebracht, of gebeld met je dochter die al het huis uit is. Wellicht is dit voor jou vanzelfsprekend, maar dat is het niet  voor veel moeders in Afrika.

Het moederschap is een waardevolle gift waar de meeste ouders zich bewust van zijn. Kinderen begeleiden naar volwassenheid is een belangrijke taak. Helaas kunnen veel moeders deze taak niet volbrengen. De moeder van Bright (2) uit Zambia overleed toen het jongetje pas vijftien maanden oud was. Bright wordt nu opgevoed door zijn tante Leontina. Het jongetje is door zijn moeder met HIV geïnfecteerd, maar krijgt van UNICEF de juiste behandeling om een goed leven te kunnen leiden.

Vooruitgang

Er is de afgelopen dertig jaar veel vooruitgang geboekt, maar er worden nog altijd iedere dag 1000 kinderen geboren met HIV. We zijn goed op weg naar een AIDS- vrije generatie, maar daar kunnen we nu geen genoegen mee nemen.

6

Afrika

Meer dan negentig procent van de kinderen die geboren worden met HIV, komt in Afrika ter wereld. De meerderheid van deze infecties wordt veroorzaakt tijdens de zwangerschap, geboorte of borstvoedingsperiode. Minder dan een kwart van de kinderen die behandeling nodig heeft, krijgt deze ook. Zonder deze behandeling zal de helft van de kinderen voor het tweede levensjaar overlijden.

Behandeling

Dat behandeling helpt, weten we. In Nederland is het bijna ondenkbaar dat moeders HIV overdragen op hun baby. De moeder vroeg in de zwangerschap testen op HIV is de beste manier om besmetting te voorkomen. Op deze manier kan de behandeling snel gestart worden. Het behandelen van HIV is relatief goedkoop. Het kost bijvoorbeeld 85 euro om een baby HIV- vrij geboren te laten worden. Doneer daarom nu voor een HIV- vrije generatie.

Fijne Moederdag!

1

Bright (15 maanden) bij het graf van zijn moeder

2

Bright wordt gecontroleerd en gewogen in het ziekenhuis

3

Het jongetje krijgt de nodige medicijnen

4

Tante Leontina haalt verse groenten van het land

5

Bright is nu 2 jaar, en wordt liefdevol verzorgd door Leontina

Gerelateerd aan dit onderwerp