Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

4 weken vechten en beter worden: het verhaal van Oumarou

9 mei 2012

Hij lacht niet, huilt niet, beweegt nauwelijks. Zo zien we de 2,5 jarige Oumarou voor het eerst, verscholen in zijn moeders armen. Hij ziet er zo kwetsbaar en zwak uit, zijn lichaampje gebruikt het laatste beetje energie om te vechten tegen de gevolgen van ondervoeding.

Dat is vier weken geleden, als we Oumarou en zijn moeder Barira ontmoeten in een door UNICEF gesteund ziekenhuis voor ondervoedde kinderen in zuidoost Niger. Oumarou is op dat moment net met spoed binnengebracht.

Barira vertelt ons dat ze zich ernstig zorgen maakte toen haar zoontje onophoudende diaree en opgezwollen voeten en enkels kreeg. Ze bracht Oumarou naar een kliniek dichter bij haar dorp, maar wegens de ernstige klachten wordt hij doorverwezen naar het ziekenhuis.  

Oumarou 01groot

In het ziekenhuis wordt Oumarou gecontroleerd. Hij blijkt vochtzwellingen (oedeem), bloedarmoede, diarree, malaria en infecties aan zijn luchtwegen te hebben. Ook checkt de zuster zijn lengte en gewicht. Hij weegt op dat moment 7,2 kilo. Een gezond gewicht bij zijn leeftijd en lengte is 8,8 kilo. De conclusie komt hard aan: Oumarou is ernstig ondervoed. Dit was op 4 april.

Gelukkig is er hulp. Lees hieronder hoe de kleine Oumarou 4 weken lang vocht voor zijn leven. En dat gevecht won.

Week 1:

Oumarou ligt nu vier dagen in het ziekenhuis. Hij krijgt vooral therapeutische melk. Dag en nacht wordt hij gevoed door de zusters. Zij geven hem ook medicijnen, zoals antibiotica. Daardoor wordt Oumarou langzaam stabieler. Aan het einde van de week worden de vochtzwellingen minder en ook de malaria is genezen. Maar omdat Oumarou veel vocht kwijt is, is ook zijn gewicht gedaald. Hij weegt nu nog maar 6,4 kilo. Barira wordt verdrietig als ze naar haar zoontje kijkt: zijn ribben steken uit en zijn huid trekt over zijn magere lichaam.  Maar ze geeft de hoop op genezing niet op.

Week 2:

Het is 13 april. Oumarou krijgt naast therapeutische melk nu ook een proteïnerijk mengsel van pindakaas, olie, melkpoeder, suiker en vitaminen. De zuster is vrijwel continue bij hem om te kijken hoe het ondervoedde lichaam op het mengsel reageert, en gelukkig gaat dit goed. Oumarou komt 0,4 kilo aan.

Na een paar dagen krijgt Oumarou ook Plumpy'nut, een soort supervoedzame pindakaas. Hij sterkt er goed van aan: op 15 april weegt hij 7,2 kilo. Hij is er nog lang niet, maar zijn moeder is zo opgelucht. Het gaat goed komen, Oumarou wordt beter.

Week 3:

Oumarou krijgt nu zes 'maaltijden' per dag  en zijn gezondheid springt vooruit. Barira is zo blij om haar zoon gezond te zien worden, ze kijkt ernaar uit hem weer mee naar huis te nemen. Ze is trots op hem.

Week 4:

Het is maandagochtend 30 april als Barira het goede nieuws te horen krijgt: Oumarou is weer 0,8 kilo aangekomen en heeft nu een gezond gewicht voor een peuter van zijn leeftijd. Hij mag naar huis, maar moet wel voldoende superpindakaas blijven eten om gezond te blijven. Hiervoor hoeft Barira alleen maar naar de kliniek in de buurt van het dorp.

"Ik had nooit durven dromen dat mijn zoontje beter zou worden. In gedachten had ik al afscheid van hem genomen" vertelt Barira met tranen van geluk. "Ik voelde me hopeloos, maar besloot toch naar het ziekenhuis te gaan. Voor hem, om hem een kans te geven."

Oumarou 03

Een toekomst

Barira reisde 55 kilometer om bij het ziekenhuis te komen. Tijdens de vier weken bleef ze bij haar zieke zoontje. Gelukkig zorgde haar man voor de overige drie kinderen thuis. Hij bezocht ook vijf keer het ziekenhuis. "Zonder zijn steun had Oumarou het nooit gered" aldus Barira.

In de kliniek heeft Barira presentaties bijgewoond over onderwerpen als kindervoeding, hygiëne en malaria preventie. "Ik ben blij met wat ik daar geleerd heb. Ik kan er nu alles aan doen om mijn zoon, en andere kinderen, gezond te houden. We hebben weer een toekomst" zegt ze een aantal dagen voor vertrek uit het ziekenhuis.

Meer kinderen

Helaas is Oumarou niet de enige. Alleen al in Niger (een van de Sahel-landen) hebben bijna 394.000 kinderen dringend behandeling nodig. In de gehele Sahel worden 1 miljoen kinderen onder de 5 jaar bedreigd door acute ernstige ondervoeding. Het kost 100 dollar om een kind te behandelen, en 300 dollar om het leven van een kind als Oumarou te redden. Om dit te kunnen blijven doen heeft UNICEF heeft extra geld nodig voor o.a. therapeutische melk, Plumpy'nut, medicijnen en medisch personeel.

Help mee deze kinderen te redden. SMS Sahel naar 4333 en doneer eenmalig € 3,- of kijk op www.unicef.nl/sahel.

Twitter mee voor de Sahel

Twitter onderstaande tweet en help zo mee aan zoveel mogelijk donaties voor de Sahel:

1 miljoen kinderen in de Sahel zijn in gevaar. Kom nu in actie! #SahelNOW /wat-kun-jij-doen/geef-een-gift-sahel/ (link wordt door Twitter ingekort)

Dossier Sahel

Lees meer over de voedingscrisis in de Sahel in ons dossier.

Gerelateerd aan dit onderwerp