Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

De verhalen achter de honger

25 april 2012

Achter de enorm grote cijfers van mensen die honger hebben in de Sahel, schuilen verhalen. Verhalen van kinderen die zo verzwakt zijn dat ze ziek worden. Verhalen van kinderen die kilometers ver van huis werken om voor de kost te zorgen. Dit zijn slechts een paar van deze verhalen.

Zahira, 2 jaar

ZahiraDit zijn de tweejarige Zahira en haar moeder Halima uit Niger. Op dit moment verblijft Zahira in het Maradi Regional Hospital omdat ze ernstig ondervoed is. ''Ze werd steeds zwakker toen ze stopte met eten'', vertelt moeder Halima. ''Overal op haar lichaam begonnen wondjes te ontstaan. Ik heb mijn vier andere kinderen bij de buurvrouw achtergelaten om met Zahira naar het ziekenhuis te kunnen gaan.'' De afgelopen zeven dagen is Zahira intensief behandeld met therapeutische voeding. Gelukkig is het meisje herstellende .''Ik ben zo blij om te zien dat het beter met haar gaat'', vertelt Halima. ''Ik maakte me heel erg zorgen toen het zo slecht met haar ging. Gelukkig heeft ze het overleefd.''

Hadiza, 2 jaar

HadizaNa uren lopen arriveerde Amina met haar tweejarige dochtertje Hadiza eindelijk bij het gezondheidscentrum in het zuiden van Niger. Daar aangekomen werd al snel geconcludeerd dat Hadiza ernstig ondervoed was, en dat het meisje snel hulp nodig had. ''Toen we hier aankwamen heb ik meteen les gekregen over gezonde voeding'', vertelt Amina. ''De verpleegkundige heeft mij vertelt wat Hadiza en haar vijf broertjes en zusjes nodig hebben. Dat begrijp ik wel, maar thuis heb ik geen geld om eten te kopen. En als ik geld had, dan kon ik nog steeds geen eten kopen omdat er niks is. Gelukkig worden we nu in het gezondheidscentrum geholpen.''

Oumar, 12 jaar

OumarDit is Oumar, pas twaalf jaar oud. Het Nigeriaanse jongetje vertrok een paar maanden geleden van huis om geld te verdienen voor voedsel. ''Het is een zware baan'', vertelt Oumar. ''Ik verkoop fruitsap op straat, daar moet ik de hele dag voor lopen. Ik verdien vijftien euro per maand en dat stuur ik naar mijn ouders. Mijn huis is 130 kilometer verderop. Ik zou eigenlijk heel graag weer terug naar mijn vader en moeder willen.'' 

Claudia de Breij bezoekt Tsjaad

ClaudiaClaudia de Breij is op dit momenteel in Tsjaad om de voedselcrisis met eigen ogen te zien. In Tsjaad lijden meer dan zes miljoen mensen honger. Iedere dag overlijden meer dan tweehonderd kinderen aan ondervoeding. Naar schatting zijn 127.000 kinderen al ernstig ondervoed.