Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF-rapport over de Hoorn van Afrika

17 april 2012

UNICEF wil niet dat de Hoorn van Afrika, net als vorig jaar, opnieuw wordt getroffen door hongersnood. Daarom is er duurzame hulp nodig om miljoenen kinderen in het gebied te wapenen tegen de droogte.

Dat is de conclusie van het voortgangsrapport Response to the Horn of Africa Emergency van UNICEF dat in april 2012 - zes maanden nadat in delen van Somalië officieel hongersnood werd uitgeroepen - is verschenen. Ondanks dat in 2011 door hulp tienduizenden kinderlevens zijn gered en de hongersnood is afgewend, blijft UNICEF bezorgd over het behoud van deze resultaten. Een extra 413,8 miljoen dollar is nodig om miljoenen kinderen in het gebied de hulp te bieden die ze nodig hebben.

Te weinig voedsel en een aanhoudend conflict 

Foto

Hoewel eind vorig jaar in delen van de Hoorn van Afrika weer regens zijn gevallen, kost het herstel van de landbouw en veeteelt tijd. De laatste oogsten waren goed, maar niet genoeg om alle monden voldoende te voeden. Kinderen zijn nog steeds erg verzwakt en hebben geen reserves meer.

Naar verwachting zal de komende twee maanden minder regen vallen dan gemiddeld. "Het aanhoudende conflict in Somalië, bedreigingen tegen hulpverleners en terroristische aanslagen en etnisch geweld in Kenia, beperkt de toegang tot hulp voor gezinnen die worden getroffen door de crisis." aldus Elhadj As Sy, noodhulpcoördinator van UNICEF in de Hoorn van Afrika.

 8 miljoen mensen hebben hulp nodig

Meer dan 8 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika heeft direct hulp nodig, waaronder een derde van de Somalische bevolking - zo'n 2,5 miljoen mensen - onder wie meer dan 323.000 acuut ondervoede kinderen. Zij dreigen te overlijden als in de komende maanden niet meer hulp wordt geboden.

foto 2

Resultaten van de hulp in 2011 

In 2011 ontving UNICEF meer dan 405 miljoen dollar voor  de Hoorn van Afrika. Dat was 96 procent van het benodigde bedrag. Dit jaar heeft UNICEF een extra bedrag van 413,8 miljoen dollar nodig.

Dankzij de massale steun van particulieren, bedrijven en andere partners heeft UNICEF in de tweede helft van 2011:

  • 60.000 ton aan levensreddende goederen geleverd.
  • 350.000 ernstig ondervoede kinderen behandeld in voedingscentra.
  • 7,9 miljoen kinderen ingeënt tegen mazelen
  • 48.000 kinderen toegang gegeven tot kindvriendelijke plekken waar zij veilig kunnen spelen.
  • 3,2 miljoen mensen toegang gegeven tot schoon drinkwater.

"De komende maanden is meer hulp nodig om de geïntegreerde hulpverlening op het gebied van gezondheidszorg, voeding, water, onderwijs en de bescherming van kinderen uit te breiden, en hen te beschermen tegen een volgende ramp. Alleen zo realiseren we een betere toekomst voor de kinderen in de Hoorn van Afrika." aldus Elhadj As Sy.

De Hoorn van Afrika in 2011

De Hoorn van Afrika wordt gevormd door de landen Kenia, Somalië, Ethiopië, Djibouti en Eritrea. In de zomer van 2011 werd de Hoorn van Afrika getroffen door hongersnood. Somalië is het zwaarst getroffen; daar bereikte de hongersnood de hoogste alarmfase. Op 11 juli 2011 openden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) Giro 555 om geld in te zamelen voor hulp aan de slachtoffers. De actie 'Honger in de Hoorn van Afrika!' bracht 25 miljoen euro op.

Nieuws en achtergronden

Gerelateerd aan dit onderwerp