Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Abdou, 3 jaar, 8 kilo

3 april 2012 Abdou, drie jaar oud, weegt nog maar 8 kilogram. Evenveel als zijn broertje van negen maanden. Voor hem en talloze andere kinderen in de Sahel luiden we vandaag de noodklok.

Moeder_en_KindAdama, de moeder van Abdou, vertelt waarom hij zo weinig weegt: de baby krijgt nog borstvoeding, maar eten kopen voor Abdou en haar andere kinderen is bijna onmogelijk. "Mais is zo duur geworden. We kunnen niet meer elke dag voedsel kopen. Dus de ene keer eten we wel, de andere keer niet. Onze oogst is mislukt het afgelopen jaar, dus we kunnen geen kant uit."

Het verhaal van Abdou uit Tsjaad is er maar één van de vele. In acht landen in de Sahel hebben ruim 15 miljoen mensen op dit moment te maken met ernstige voedseltekorten. Een miljoen kinderen onder de 5 jaar worden bedreigd door wat men noemt 'acute ernstige ondervoeding'. In het slechtste scenario kan dat aantal dit jaar nog oplopen tot 1,4 miljoen kinderen. Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauretanië and Niger spreken officieel van een crisis en hebben internationaal om hulp gevraagd.

UNICEF Nederland en Tsjaad

UNICEF Nederland heeft eerder dit jaar al een half miljoen euro overgemaakt aan Tsjaad. In dat land is de nood hoog, maar het ontving tot nu toe weinig hulp. Nu is er gelukkig meer aandacht: op 3 april brengt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal, een bezoek aan Tsjaad om er meer aandacht voor te vragen. Onderdirecteur Joke Brandt bezoekt Niger, waar het grootste aantal kinderen in gevaar is: 331.000.

3 april: actiedag voor Sahel

Het bezoek van Anthony Lake en Yoka Brandt aan de Sahel staat niet op zichzelf. UNICEF vraagt op 3 april wereldwijd via Twitter, Facebook en de websites van de UNICEF Comités aandacht voor de crisis. Ook UNICEF Nederland doet hieraan mee. U kunt online doneren via ons donatieformulier voor de Sahel.

 NB: het kind op de foto is niet Abdou.

 

Twitter mee voor de Sahel

Twitter onderstaande tweet en help zo mee aan zoveel mogelijk donaties voor de Sahel:

1 miljoen kinderen in de Sahel zijn in gevaar. Kom nu in actie! #SahelNOW /wat-kun-jij-doen/geef-een-gift-sahel/ (link wordt door Twitter ingekort)

Dossier Sahel

Lees meer over de voedingscrisis in de Sahel in ons dossier.