Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF voert hulp op aan Syrische kinderen

23 maart 2012 De gevolgen van de crisis in Syrië grijpen steeds verder om zich heen. UNICEF probeert zoveel mogelijk hulp te bieden aan de tienduizenden Syrische kinderen die zijn gevlucht en worden opgevangen in de omringende landen. De plannen voor het komende half jaar zijn vandaag in Genève bekend gemaakt.

De gevolgen van de crisis in Syrië grijpen steeds verder om zich heen. De Syrische kinderen zijn de afgelopen tijd niet gespaard tijdens de aanhoudende gewelddadigheden in het land.

Volgens cijfers van de VN zijn de afgelopen tijd minstens 500 kinderen omgekomen in het geweld. Nog veel meer kinderen raakten gewond, werden gevangen genomen of mishandeld. Scholen en gezondheidscentra zijn veelal gesloten. En waar ze nog wél functioneren, zijn ze door de gevechten vaak onbereikbaar. Het is gewoon te gevaarlijk om over straat te gaan.

Hartverscheurend

"Iedere dag weer zien we op televisie de hartverscheurende beelden en verhalen van de Syrische kinderen," zei UNICEF's regionale directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Maria Calvis, bij de presentatie van de plannen.

"Er kan weinig twijfel over bestaan dat de meerderheid van de Syrische jeugd grote littekens zal oplopen door deze crisis, zowel fysiek als psychologisch."

Onder de 30-duizend geregistreerde vluchtelingen in de buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije zijn heel veel vrouwen en kinderen. UNICEF voert de hulp aan hen op en focust daarbij op onderwijs, bescherming en water & sanitatie.

Kindvriendelijke plekken

Een van de belangrijkste zaken is dat vluchtelingenkinderen naar school kunnen blijven gaan. UNICEF organiseert extra onderwijs, speelmogelijkheden en culturele activiteiten. Ook krijgen kinderen zo nodig psychische hulp. Samen met haar partners zal UNICEF kindvriendelijke plekken - ondermeer in scholen - opzetten. Daar kunnen onderwijzers, verzorgers en sociale hulpverleners vaststellen welke kinderen hulp nodig hebben. Het is een plek waar ze even tot rust kunnen komen en hun ervaringen kunnen verwerken.

In vluchtelingenopvangcentra zal verder worden vastgesteld hoeveel voorzieningen daar nodig zijn wat betreft water en sanitair. Families die er arriveren, krijgen hygiëne-boxen uitgedeeld. Ook wordt er informatie gegeven aan ouders over hoe ze hun kinderen het best kunnen verzekeren van een goede gezondheid en voeding.

Om dit allemaal te kunnen organiseren heeft UNICEF 7,4 miljoen dollar nodig.

Syrie -UNICEF2

Gerelateerd aan dit onderwerp