Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Football for WASH uniek partnerschap

23 maart 2012

Football for Water, Sanitation & Hygiene (WASH) is een samenwerkingsverband van UNICEF Nederland, Simavi, Vitens-Evides International, Aqua for All, Akvo en WASH United en de KNVB op het gebied van drinkwater, hygiëne en sanitatie.

Via dit unieke samenwerkingsverband creëert de voetbalwereld draagvlak onder het Nederlandse publiek voor ontwikkeling en samenwerking op het gebied van drinkwater, hygiëne en sanitatie - kortweg WASH. Het partnerschap is uniek voor Nederland. 'Football for WASH is een uitstekend voorbeeld van publiek-private samenwerking', aldus staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken gisteren tijdens Wereld Water Dag. 'Net als op het voetbalveld heb je de kwaliteiten van elke speler nodig om het doel te bereiken. Dit soort samenwerkingsverbanden heeft de toekomst.'

WASH

Jongens en meisjes

Het WASH-programma is erop gericht om door de inzet van 'life skill'-coaches 742.000 meisjes en jongens op basisscholen in Mozambique, Kenia en Ghana bewust te maken van het belang van goede hygiëne. Natuurlijk heeft dat pas zin als de infrastructuur de kinderen in staat stelt ook daadwerkelijk hun gedrag te veranderen; daarom zorgt het programma ook voor sanitaire voorzieningen. De coaches combineren voetballes met het spelenderwijs geven van voorlichting over 'WASH-gedrag'. Er is aandacht voor verschillen tussen jongens en meisjes en voor hiv en aids.

handenwassen_Kenia

Oranje-internationals

Voetbal is in deze publiek-private samenwerking (PPP) de verbindende factor. Niet alleen brengt voetbal de boodschap bij de kinderen, maar ook zullen Oranje-internationals aandacht vragen van het Nederlandse publiek voor het WASH-programma. Zij zullen ook de bijzondere PPP benadrukken. De communicatie rondom voetbal in de media en via voetbalclubs zal helpen naast de algemene voetbalfans ook een doelgroep te bereiken die normaal gesproken niet zo snel wordt bereikt, namelijk Nederlandse jongeren in de leeftijd van 12 tot 18.

Krachten bundelen

Het partnerschap bundelt de krachten in het zuiden en het westen: de expertise in Mozambique, Kenia en Ghana en de communicatiekracht van voetbal in Nederland. Door de unieke samenwerking is de impact van het programma groter en verbeteren de hygiënische omstandigheden voor honderdduizenden kinderen.

Gerelateerd aan dit onderwerp