Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Sluipende ramp bedreigt kinderen in de Sahel

16 maart 2012

UNICEF waarschuwt dat er nog maar heel weinig tijd is om een ramp te voorkomen in de Sahel-regio in Afrika. Meer dan een miljoen kinderen onder de 5 jaar worden met de hongerdood bedreigd.

Een kurkdroog en schraal seizoen staat voor de deur. Voor UNICEF zal dat betekenen, dat er de komende tijd steeds meer kinderen moeten worden gered door ze te behandelen in speciale voedselcentra.

Meervoudige ramp

David _Gressly"Een  meervoudige ramp bedreigt de kinderen in de Sahel" zegt de regionaal directeur van UNICEF David Gressley. "Zelfs in het meest positieve scenario verwachten we dat meer dan een miljoen kinderen ernstig ondervoed zullen raken. Zij zullen het komende half jaar moeten worden opgenomen in de voedselcentra om te zo te kunnen redden. Bij extremere omstandigheden kan dat aantal nog groeien tot 1,5 miljoen. Er komt nog steeds te weinig geld binnen om ons daar goed op te kunnen voorbereiden."

Tot dusver heeft UNICEF 24 miljoen Amerikaanse dollar ontvangen, terwijl de organisatie voor dit jaar 119 miljoen dollar nodig heeft.

Gebrek aan regen

Regeringen, UNICEF -en andere VN-organisaties-  en internationale hulporganisaties houden zich al bezig met de voedselcrisis. Die wordt vooral veroorzaakt door gebrek aan regen en mislukte oogsten. Naar schatting worden in totaal 10 miljoen mensen bedreigd in Tsjaad, Burkina Faso, Mauretanië, Mali, Niger, Noord-Nigeria, Noord-Kameroen, en delen van Noord-Senegal.

Vrees voor een verloren generatie

De situatie wordt nog verergerd door een aantal conflicten in de regio, zoals in Mali, waar mensen vanwege gevechten hun huis zijn ontvlucht. Dat heeft de vraag om voedsel nog verder doen toenemen, niet alleen in Mali zelf, maar ook in de landen waar de vluchtelingen heentrekken.

"De opstand in Mali en onveilige situatie in Noord-Nigeria en op andere plaatsen bemoeilijken de hulpoperaties", zegt Gressley. "Zonder goeie noodhulp en zonder risicobeperking op de middellange en lange termijn dreigt de toekomst van een complete generatie er een te zijn van afhankelijkheid, armoede en slechte overlevingskansen."

Niger hongersnood