Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF en partners lanceren richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

14 maart 2012

In Londen zijn voor het eerst richtlijnen gelanceerd voor bedrijven om kinderrechten te betrekken in hun beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Kinderen en bedrijvenVertegenwoordigers van bedrijven als ING, IKEA, Unilever, Marks and Spencer en de Tata Group, de VN, regeringen en maatschappelijke organisaties waren op 12 maart in Londen aanwezig bij de lancering van de 'Richtlijnen voor Kinderrechten en het Bedrijfsleven'. 

MVO-beleid nog te weinig afgestemd op kinderrechten

In een wereld vol met ontelbare bedrijfsprincipes en richtlijnen, is het schokkend om te merken dat bij bedrijven richtlijnen ontbreken die rekening houden met een derde van de wereldbevolking, de 2,2 miljard mensen jonger dan 18 jaar. Met de lancering van de richtlijnen wordt aan dit tekort tegemoet gekomen.

Bedrijven moeten volgens de richtlijnen kinderen beschermen tegen kinderarbeid, geweld en verwaarlozing. Maar bijvoorbeeld ook tegen onveilige producten, tegen kindonvriendelijke campagnes, milieuvervuiling en de gevolgen van landonteigening. Bedrijven kunnen zélf producten die kinderen nodig hebben voor hun ontwikkeling, gemakkelijker toegankelijk maken.

De 'Richtlijnen voor Kinderrechten en het Bedrijfsleven' zijn een initiatief van UNICEF, Save the Children en de VN Global Compact, een initiatief van de Verenigde Naties om bedrijven, VN-organisaties, vakbonden en maatschappelijke organisaties met elkaar te verbinden.

Richtlijnen voor Kinderrechten en het Bedrijfsleven

Bedrijven:

  1. komen hun verantwoordelijkheden na om kinderrechten te respecteren en verbinden zich aan het ondersteunen van de mensenrechten van kinderen.
  2. dragen bij aan het uitbannen van kinderarbeid bij alle zakelijke activiteiten en in alle zakelijke relaties.
  3. verschaffen fatsoenlijk werk aan jonge mensen, hun ouders en verzorgers.
  4. garanderen de bescherming en veiligheid van kinderen in alle bedrijfsactiviteiten en -faciliteiten.
  5. garanderen dat al hun producten en diensten veilig zijn, ook wat betreft de  kinderrechten.
  6. respecteren de kinderrechten ook in hun marketing- en reclameactiviteiten.
  7. respecteren en ondersteunen de kinderrechten als het gaat om milieu en het verkrijgen van land en het gebruik ervan.
  8. respecteren en ondersteunen de kinderrechten bij en in veiligheidsmaatregelen.
  9. helpen kinderen te beschermen in noodsituaties.
  10. versterken de pogingen van de gemeenschap en de overheid om kinderrechten te beschermen en uit te voeren.

Zie voor meer informatie over de richtlijnen onze pagina 'Kinderrechten en MVO' en de website van UNICEF Internationaal.