Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF blij met veroordeling Thomas Lubanga

14 maart 2012

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft Thomas Lubanga veroordeeld voor oorlogsmisdaden tegen kinderen in de Democratische Republiek Congo. UNICEF noemt de veroordeling een 'cruciale overwinning'.

Kindsoldaat CARHet Internationaal Strafhof (ICC) achtte voldoende bewezen dat Lubanga kinderen rekruteerde voor de Unie van Congolese Patriotten. Deze militie was tijdens de Tweede Congolese Oorlog, die duurde van 1999 tot 2003, actief in de provincie Ituri in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. De strijd draaide om een autonomisch Ituri én om het vele goud dat in de grond zat.

Cruciale overwinning

Thomas Lubanga is de eerste verdachte oorlogsmisdadiger die door het ICC gevangen is gezet. Hij is veroordeeld voor het inzetten van kinderen als oorlogswapen. Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal, noemt de veroordeling een 'cruciale overwinning voor de bescherming van kinderen in gewapende conflicten'. "Dit is een duidelijke boodschap aan alle gewapende groeperingen die kinderen als slaven inlijven en wreed behandelen," zegt Lake. "Ze kunnen niet straffeloos hun gang gaan."

Hoelang Lubanga achter de tralies verdwijnt is nog niet duidelijk. Dat is afhankelijk van het land waar hij zijn straf zal uitzitten.

Onder leiding van Lubanga rekruteerde de Unie van Congolese Patriotten duizenden kinderen tussen de zeven en vijftien jaar oud. In het leger fungeerden ze als soldaten, dragers of koks. Meisjes vervulden de rol van seksslavinnen. De kinderen moesten moorden, martelen en verkrachten.

Rekruteren van kinderen is oorlogsmisdaad

Het rekruteren en misbruiken van kinderen in conflicten is een oorlogsmisdaad. Vaak zijn het de meest kwetsbare kinderen die hiervan het slachtoffer worden, zoals weeskinderen en kinderen die door oorlog van hun familie gescheiden zijn geraakt. De rechten van tienduizenden kinderen in minstens vijftien conflictgebieden in de wereld worden op deze manier geschonden.

UNICEF helpt in diverse landen kinderen die in een oorlogssituatie moeten opgroeien. Dit gebeurt ook in de Democratische Republiek Congo, waar sinds 2005 minstens 35.000 kinderen uit milities zijn ontsnapt of vrijgelaten. UNICEF en haar partners helpen hen bij hun terugkeer naar hun familie en bij hun reïntegratie in de maatschappij. Ze kunnen bijvoorbeeld een school- of vakopleiding volgen en krijgen psychologische hulp.

The Lubanga Trial

Website The Lubanga Trial

Het laatste nieuws over de strafzaak tegen Thomas Lubanga vind je op deze speciale website van het Open Society Justice Initiative.

Gerelateerd aan dit onderwerp