Race tegen de klok in Sahel

6 maart 2012

Terwijl meer dan tien miljoen rommelende magen om voedsel vragen, worden de Sahellanden gebruikt als doorvoerland voor wapens die in het Midden-Oosten gebruikt worden. Hierdoor wordt de druk op de regio nog eens extra opgevoerd.

En dat terwijl in landen als Niger, Mali en Mauretanië een miljoen kinderen ernstig ondervoed dreigt te raken. UNICEF en andere hulporganisaties zetten alle zeilen bij om een crisis als in de Hoorn van Afrika te voorkomen. 'Het is belangrijk om te weten dat ondervoeding zeer dodelijk kan zijn', vertelt UNICEF- medewerker David Gressly. 'Een miljoen kleine kinderen loopt risico. Het is dus belangrijk dat we met volle kracht ingrijpen.'

Therapeutische voeding

UNICEF en haar partners zijn inmiddels in alle Sahellanden actief. Kinderen krijgen therapeutische voeding en drinkwater. Het is belangrijk te voorkomen dat ziekten als malaria en cholera uitbreken. Ondervoede kinderen zullen hier immers weinig weerstand tegen hebben. 'We proberen de zich ontwikkelende voedselcrisis de pas af te snijden. We moeten daarom op grote schaal reageren', aldus David Gressly.

Sahel