Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Berliner Philharmoniker geeft muziekinstrumenten aan schoolkinderen Haïti

28 februari 2012

Niet alleen beroemde personen, ook een vermaard orkest is Ambassadeur van UNICEF. Dit orkest, het Berliner Philharmoniker, heeft aan drie scholen in Haïti muziekinstrumenten cadeau gedaan.

Haiti viool 1Een van die scholen is de Vision Nouvelle School in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Na de aardbeving in 2010 is de school met hulp van UNICEF herbouwd en dankzij het Berliner Philharmoniker krijgen de leerlingen nu muziekles op gloednieuwe instrumenten.

Liz Curie Alexandre (8 jaar) is de jongste van de groep kinderen die muziekles krijgt. Met grote ogen van opwinding pakt ze voorzichtig haar nieuwe viool uit de doos. "Ik speel nu twee jaar viool op school. Ik vond het vanaf het begin al heel erg leuk en ik wil nooit meer stoppen met muziek maken," zegt ze.

Muziek is essentieel

Haiti viool 2"Muziek is essentieel voor kinderen en hun ontwikkeling," zegt Gilbert Buteau van UNICEF Haïti. Ze leren erdoor te communiceren en zich te uiten. Heel belangrijk, vooral voor de meer kwetsbare kinderen die verder geen steun krijgen van hun familie."

Fritz Valescot, mede-oprichter van de muziekschool Dessaix-Baptiste in Jacmel is het daar grondig mee eens. Zijn school kreeg van het Berliner Philharmoniker 75 nieuwe muziekinstrumenten. "In 1997 begonnen we met vijftig studenten en twintig instrumenten. Nu volgen maar liefst 1.260 mensen van 6 tot 52 jaar oud muzieklessen. De meerderheid betaalt er niets voor. Onder de leerlingen zijn veel wezen, kinderen die werken als huishoudsloofje of straatkinderen. Een muziekinstrument leren bespelen geeft ze hun waardigheid terug."

Met anderen samenspelen

Intussen heeft Astremon Clive Wood (14) van de Vision Nouvelle School een droom. Hij wil met een groep medemuzikanten gaan samenspelen. "Ik ben begonnen met cello, nadat ik dat Jamie Fox in een film zag doen. Nu wil ik verder in de muziek en kijken hoever ik kan komen."

Zijn eerste optreden staat al gepland. Dankzij de gift van het Berliner Philharmoniker zal de Vision Nouvelle School in juni haar eerste concert geven.

 

 

Gerelateerd aan dit onderwerp