Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

VN roept op na mazelenuitbraak: ‘Vaccineer alle Afghaanse kinderen’

23 februari 2012

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept alle Afghanen op om hun kinderen te laten inenten, nadat een mazelenuitbraak is geconstateerd. Tot nu toe zijn 20 kinderen overleden aan mazelen en longontsteking in de westelijke provincies Ghor en Baghdis.

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte. Je kunt er ernstige complicaties van krijgen en er aan doodgaan. Het is een van de meest voorkomende dodelijke ziektes onder jonge kinderen.

Medische posten

De mazelenuitbraak is moeilijk te bedwingen. Dat komt doordat weinig kinderen in Afghanistan tegen mazelen zijn ingeënt en doordat door slecht weer inentingsposten moeilijk bereikbaar zijn. De WHO, het Afghaanse ministerie van gezondheid en andere hulporganisaties hebben vijf tijdelijke klinieken in Baghdis en Ghor opgezet om de uitbraak te beperken. Meer dan 6.200 patiënten kregen medische zorg en ruim 3.600 kinderen zijn tegen mazelen ingeënt. Er zijn daarnaast in de omgeving een aantal gezondheidsposten en mobiele gezondheidsteams opgezet om extra medische hulp te bieden.

Afghanistan

In 2011 werden door UNICEF 12.000 kinderen jonger dan 5 jaar ingeënt tegen mazelen. Slecht begaanbare wegen en het koud moeten houden van de vaccins bemoeilijken het vaccineren. Het verschil met het aantal inentingen in de stedelijke en plattelandsgebieden is daardoor nog erg groot. Net als in de veilige en onveilige gebieden.

Kinderen wereldwijd ingeënt tegen mazelen

In 2000 werd wereldwijd 72 procent van de kinderen tegen mazelen ingeënt. In 2010 was dat 85 procent van alle kinderen.