Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Rasema kan weer aan de slag dankzij kinderopvang

21 februari 2012

Rasema woont in Bosnië en kon niet werken omdat ze bij haar kinderen moest blijven. Nu inmiddels werkt ze en zitten haar kinderen op de opvang.

Rasema leeft met haar man en twee zoons van 3 en 6 jaar in het dorpje Gornja Tuzla, op een paar kilometer van het industriestadje Tuzla.Tot voor een aantal jaren geleden woonden ze met z'n allen nog in een eenkamerwoning en hadden ze geen stromend water. Rasema is werkloos sinds de middelbare school. Haar man, die alleen de basisschool deed, heeft af en toe werk.  Gezinnen zoals dat van Rasema zijn er veel op het platteland. Soms zijn hele families werkloos. Omdat er ook geen kinderopvang is moeten moeders thuis blijven en kunnen ze geen werk zoeken.

Kloof tussen stad en platteland

In Bosnië en Herzegovina is er een grote kloof tussen stads- en plattelandsfamilies. Plattelandsgezinnen zijn veel armer en hebben geen toegang tot sociale voorzieningen, gezondheidszorg en onderwijs. UNICEF wil de levens van vrouwen en kinderen op het  platteland verbeteren. We bieden voor de kinderen goede opvang en onderwijs en zorgen ervoor dat vrouwen aan de slag kunnen in kwekerijen.

kinderopvang

 "Dit is de eerste keer dat mensen interesse in ons hebben," zei Rasema toen medewerkers van UNICEF haar dorpje bezochten. "Als we een kinderopvangcentrum krijgen is dat een grote uitkomst voor ons. Ik probeer mijn kinderen zelf onderwijs te geven, maar dat is te weinig. Ze moeten zich goed kunnen ontwikkelen."

 

Vrouwen staan op eigen benen

Landbouworganisatie 'Zadruzni Savez Federacije Bosnia and Herzegovina'  - partner van UNICEF, - zorgt voor het opzetten van kwekerijen. Vijftig plattelandsvrouwen zullen worden opgeleid om gewassen te verbouwen. Acht van hen mogen daarna in de kwekerij werken. Dit om werkgelegenheid te creëren. De overige vrouwen kunnen na hun opleiding gewassen verbouwen voor hun eigen huishouden en de verkoop. De inkomsten die de kwekerijen opbrengen dragen bovendien bij  aan de financiering  van de kinderopvangcentra. De centra zorgen ervoor dat vrouwen zelfstandiger kunnen werken binnen de familie en gemeenschap.

kinderopvang

"Door deze service te bieden aan jonge gezinnen op het platteland, proberen we de kloof  tussen stads- en plattelandsmensen te verkleinen," aldus Maida Mehmedovic, de plaatselijke projectcoördinator.

 

Gerelateerd aan dit onderwerp