Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen beschermd tegen geweld in Guatemala

15 februari 2012

Hij speelde buiten, maar kwam nooit meer thuis. De vierjarige Keneth López uit Guatemala werd ontvoerd en vermoord. Naar aanleiding van de ontvoering werd in samenwerking met UNICEF het Alba-Keneth Alert System opgezet.

Guatemala

Geweld tegen kinderen is aan de orde van de dag in Guatemala. Kinderen worden ontvoerd en soms verkocht als adoptiekind. Keneth werd meegenomen toen hij op straat speelde. De politie kwam na drie dagen in actie, maar toen was het al te laat. Keneth werd gevonden bij zijn buurvrouw in de tuin. Begraven. Sindsdien maken de ouders van Keneth zich sterk voor een wet die kinderen moet beschermen tegen geweld.

Guatemala 2

Identiteit

Het probleem in Guatemala is dat de politie weinig of niets  doet wanneer een kind als vermist wordt opgegeven. Veel kinderen worden niet geregistreerd bij de geboorte, waardoor ze in feite geen identiteit hebben. Daardoor is het opsporen van een kind erg moeilijk. De ouders van Keneth hebben samen met UNICEF gestreden voor een nieuwe wet in Guatemala. De politie is nu verplicht meteen in actie te komen wanneer een kind als vermist wordt opgegeven. Het Alba-Keneth Alert System is vergelijkbaar met het Nederlandse Amber-Alert.

Kinderrechten

Om de opsporing van vermiste kinderen makkelijker te maken, worden er voor zo veel mogelijk basisschoolkinderen identiteitskaarten gemaakt. Zo weten de autoriteiten precies naar wie ze zoeken. Voor Keneth komen deze verbeteringen helaas te laat. Toch zijn zijn ouders erg content met de nieuwe regels. ,,Ik geef burgers en autoriteiten nu workshops op het gebied van kinderontvoering'', vertelt Guillermo López. ,,Het is belangrijk dat iedereen weet wat de rechten van kinderen zijn, en hoe deze bewaakt kunnen worden. Sinds de nieuwe wet is ingevoerd, worden er veel minder kinderen vermoord. Als deze wet er eerder was geweest, dan had Keneth misschien nog geleefd. Wanneer er nu een kind als vermist wordt opgegeven, komen de pijnlijke herinneringen bij mijn vrouw en mij weer naar boven. We kunnen ons erg invoelen in de wanhoop van de ouders. Toch zijn we blij dat het systeem veranderd is'', aldus meneer López.

Guatemala 3

Gerelateerd aan dit onderwerp