Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Halima kan haar gezin weer te eten geven

6 februari 2012

Cash transfer programma helpt families in het Magaria-district in Niger ondervoeding tegen te gaan. 

Halima Isaka zit op haar knieën met een mand in haar handen. Ze raapt de restjes graan op die overbleven van de kostbare vracht die haar man op de ossenwagen geladen heeft.

"Ik pak zoveel mogelijk op van wat er achterblijft," zegt Halima. "Met zeven kinderen om te voeden en nog zes maanden tot aan de volgende oogst helpen alle kleine beetjes." Als ze klaar is heeft ze twee manden vol gierst bijeengeraapt. "Dit is toch weer genoeg voor een familiemaal."

cash transfer

"Dit jaar was de oogst zo slecht dat we er niet langer dan drie maanden mee konden doen," zegt Halima. "Het is nu het derde jaar op rij dat we te weinig regen hebben gehad."

Het Magaria-district in Niger, dat grenst aan de Sahara, heeft altijd te kampen gehad met droogte. De laatste jaren is de situatie echter verslechterd. Miljoenen mensen in Niger zijn ernstig ondervoed door voedseltekorten.

Niger is een van de vele landen in de Sahel. Voor de hele regio dreigt momenteel een voedselcrisis door droogte, slechte oogsten en stijgende voedselprijzen. Veel overheden hebben de noodtoestand uitgeroepen, maar vooral in Niger is de situatie ernstig.

Families krijgen geld om eten te kopenCash transfer

Halima Isaka en haar gezin krijgen inmiddels hulp via een 'cash transfer' programma (een financiële toeslag). Dit programma van UNICEF, de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAID, de noodhulporganisatie van de Europese Commissie (ECHO), de overheid en andere partners helpt de meest kwetsbare families in het Magaria-district. Ze kunnen met deze financiële bijdrage voedsel kopen.

Het gaat beter met de familie van Halima sinds ze de toeslag ontvangt: "We moesten vaak leven van bladeren uit het woud. Dan maakte ik daar soep van en als we geluk hadden kon er een beetje gierst bij. Maar daarna gingen we altijd alsnog met honger naar bed."

Meer dan 20.000 gezinnen krijgen hulp

Sinds september 2011 zijn meer dan 20.000 kwetsbare gezinnen in het  Magaria-district benaderd voor het cash transfer programma. Iedere moeder krijgt een bedrag van ongeveer 40 dollar per drie maanden. Save the Children, een partner van UNICEF, zorgt binnen het programma voor de verdeling van het geld en werkt nauw samen met leiders van de gemeenschap om er zeker van te zijn dat de armste en meest kwetsbare gezinnen de toeslag ontvangen. 

UNICEF hoopt dat donoren het cash transfer programma willen steunen, zodat families in heel Niger ervan kunnen profiteren. Daarnaast zijn structurele maatregelen nodig die de oorzaken van de hoge ondervoedingscijfers (zoals slechte voedingsgewoontes en een gebrek aan schoon water en medische zorg) in Niger aanpakken.

Gerelateerd aan dit onderwerp