Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Sahel mag geen tweede Hoorn van Afrika worden

30 januari 2012

Hulporganisaties waarschuwen dat aanhoudende droogte ongeveer 10 miljoen mensen in de Sahel-regio bedreigt. Uit een onderzoek van UNICEF blijkt dat naar schatting 1 miljoen mensen ernstig ondervoed zijn. Zij wil een crisis zoals die in de Hoorn van Afrika voorkomen.

Zonder hulp zal tussen de 25 en 60 procent van hen overlijden, meldt de Los Angeles Times.

UNICEF wil deze 1 miljoen mensen helpen. De meesten wonen in Niger, het land in de Sahel dat het zwaarst door de droogte is getroffen. Geld voor deze hulp heeft UNICEF echter nog niet.

"We willen zoveel mogelijk doden voorkomen," zegt David Gressly, directeur van UNICEF West-Afrika. "We moeten daarbij kijken naar hulp op de middellange en lange termijn om de het tij te keren."

Droogteperiodes volgen elkaar sneller op

Niger lijdt nog steeds onder de gevolgen van langdurige droogte in 2005 en 2010. "Deze droogteperiodes volgen elkaar steeds sneller op," zegt Gressly. "Huishoudens krijgen daardoor niet de kans om van de droogte te herstellen. Stertecijfers zullen hoger uitvallen, doordat de bevolking langere tijd onder zware druk staat."

Geen tweede 'Hoorn van Afrika'

Behalve Niger zijn ook Tsjaad, Mali, Mauritanië, Noord-Nigeria, Senegal, Kameroen en Burkina Faso getroffen door droogte. David Gressly zegt dat UNICEF beslist wil voorkomen dat de droogte uitmondt in een hongersnood, zoals ruim een jaar geleden in Somalië in de Hoorn van Afrika.

"Het verschil met toen is dat we nu veel sneller in actie komen," zegt hij. "Ik denk dat iedereen van de crisis in de Hoorn van Afrika heeft geleerd en de voortekenen veel serieuzer neemt."

 

Meer nieuws over de crisis in de Sahel