Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Roy wacht op zijn vader

30 januari 2012

Roy * (10 jaar) is een van de kinderen die de tropische storm Washi op de Filipijnen overleefde. UNICEF helpt hem bij het zoeken naar zijn familie.

filippijnen

Op 17 december 2011 zorgde een overstroming ervoor dat Roy midden in de nacht meegesleurd werd uit zijn huis in Barinaut, onderdeel van Iligan City. Hij riep naar zijn broertjes en zusje, maar hoorde niks terug. Door zich vast te grijpen aan voorbij drijvende spullen overleefde hij. Uiteindelijk werd hij een aantal uren later gered door hulpverleners.

Roy: "Ik weet niet of ik in slaap ben gevallen of 's nachts bewusteloos ben geraakt. Ik weet alleen dat ik wakker werd in een boot op zee, samen met andere overlevenden."

Roy werd naar een evacuatiecentrum gebracht en kreeg daar meteen hoge koorts. Vrijwilligers probeerden erachter te komen waar hij vandaan kwam, maar niemand van de overlevenden kende hem.

"Drie maanden geleden zijn we verhuisd. We kenden onze buren en de mensen in de omgeving nog niet zo goed," vertelt Roy. Sinds zijn redding verblijft Roy in het evacuatiecentrum.

Bescherming voor alleenstaande kinderen

Meer dan een miljoen mensen zijn getroffen door de storm Washi. Op dit moment verblijven nog 30.000 mensen in evacuatiecentra. 400.000 mensen leven in geïmproviseerde huisjes of bij familie. In Iligan en Cagayan de Oro, de twee grootste steden die door de tropische storm zijn getroffen, zijn 51 alleenstaande kinderen geïdentificeerd. Deze kinderen hebben niet alleen te maken gehad met de watersnood, de chaos en de paniek eromheen, maar ook met het verlies van familieleden. Zonder de bescherming van familie zijn kinderen zeer kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting.

Filippijnen

Terug naar een zo normaal mogelijk leven

UNICEF werkt samen met organisaties die gespecialiseerd zijn in het opsporen van familie van alleenstaande kinderen. Daarnaast zorgt UNICEF ervoor dat deze kinderen een zo normaal mogelijk leven krijgen. Dit lukt onder meer met behulp van recreatiekits, zodat de kinderen kunnen spelen, zich kunnen uiten en hun leven kunnen herpakken.

Inmiddels is bekend dat de vader van Roy nog leeft. UNICEF zorgt er  in samenwerking met haar partners voor dat Roy en zijn vader herenigd zullen worden.

*De naam Roy is gefingeerd om de identiteit van dit kind te beschermen

 

  

Gerelateerd aan dit onderwerp