Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Vrouwen en kinderen uit Nepal creëren een beter leven voor zichzelf en de gemeenschap

26 januari 2012

Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal, ontmoette in Nepal kinderen en vrouwen die de kans krijgen om voor zichzelf op te komen.

fotoDe UNICEF-directeur sprak met kinderen die deelnamen aan het Urban Out Of School programma (UOSP) en ontmoette vrouwen van het Paralegal-comité.

Het enthousiasme van Anthony Lake groeide toen hij met eigen ogen zag hoe deze vrouwen en kinderen zich inzetten voor een beter leven voor zichzelf en voor de gemeenschap.

 

Werkende kinderen naar school

foto

"Ik ben zo trots op wat je doet en nog trotser op het feit dat UNICEF hier onderdeel van is," zei hij tegen Udhab Khadka, een weesjongen van 13 die zichzelf in leven houdt door onder andere schroot te verzamelen op straat. We zijn in het Kavre-district, een gebied ten westen van de hoofdstad Kathmandu. Udhab Khadka neemt momenteel deel aan een van de Learning Centers die ondersteund worden door UNICEF. Deze Learning Centers zijn erop gericht om werkende kinderen naar school te krijgen. Dit doen ze door de kinderen een overbruggingscursus aan te bieden van tien maanden, waarna ze kunnen doorleren op een normale middelbare school. Dat lukt. Anthony Lake ontmoette tieners die het Learning Center hebben afgerond en daarna ook nog de middelbare school afmaakten.

'Onze mannen hebben waardering voor wat wij doen' 

In de stad Methinkot hoorde Anthony Lake verhalen van vrouwen van wie het leven ingrijpend positief is veranderd. Zij zijn lid van het Paralegal-comité, een organisatie die door UNICEF ondersteund wordt. De organisatie is opgezet om geweld en uitbuiting van vrouwen tegen te gaan. "Dit centrum heeft ons een enorme 'boost' gegeven in ons zelfvertrouwen," zegt Nanda Kumari, een groepslid. "We zijn nu in staat om huishoudelijke geschillen op te lossen, om thuis over dingen als eigendomsrecht of discriminatie te discussiëren. En nog belangrijker: we krijgen het begrip en de liefde van onze mannen, ze waarderen wat we doen." Daarnaast overtuigt het comité zwangere vrouwen om prenatale hulp te halen en moeders om hun kinderen in te laten enten. Ook geeft het voorlichting over hygiëne.

"Dit is het stille wonder," zegt Hanna Singer, directeur van UNICEF in Nepal. "Dit is wat er gebeurt als vrouwen hun kracht gebruiken en de kans krijgen om hun rechten te realiseren. Ze helpen zichzelf en elkaar."

Gerelateerd aan dit onderwerp