Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

VN waarschuwt: neem nieuwe aardbevingsdreigingen serieus

16 januari 2012

In 2010 en 2011 hebben grote aardbevingen wereldwijd aan duizenden mensen het leven gekost. De VN waarschuwt dat we voorbereid moeten zijn op nieuwe rampen.

De VN waarschuwt dat we voorbereid moeten zijn op nieuwe rampen. Recente cijfers van de VN-organisatie Internationale Strategie voor Rampreductie (UNISDR) en het onderzoekscentrum voor Rampenepidemiologie (CRED), laten zien dat van de in totaal 29.782 mensen die vorig jaar bij rampen om het leven kwamen, er 20.943 omkwamen door een aardbeving.

Van de meer dan 20.000 doden vielen er ruim 19.000 in maart in Japan. Het resterende aantal sterfgevallen vond grotendeels plaats in oktober door de aardbeving in Turkije.

Andere belangrijke doodsoorzaken ten gevolge van rampen in het afgelopen jaar waren overstromingen (meer dan 5.000 levens) en stormen (meer dan 3.000 levens).

Terugkerende aardbevingen

Directeur Margareta Wahlström van het UNISDR zegt dat er rekening gehouden moet worden met het risico van terugkerende aardbevingen: "Dat zijn we lang niet gewend geweest. Denk bijvoorbeeld aan Haïti waar 220.000 doden vielen, terwijl het land in geen 200 jaar een aardbeving van die omvang had meegemaakt.  Als we niet voorbereid zijn op het ergste, dan zullen in de toekomst stedelijke gebieden die kwetsbaar zijn voor aardbevingen een nog groter verlies aan mensenlevens meemaken. Mensen trekken immers steeds meer naar de steden."

Opmerkelijk is dat in 2011 de grote rampen in hoge- en middeninkomenlanden plaatsvonden. Zij hebben betere middelen ter preventie van rampen. 

Volgens CRED bedroeg de schade als gevolg van rampen in 2011 366 miljard dollar. In het laatste meetjaar 2005 was dit 243 miljard dollar.