Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Sahel toneel van voedselcrisis

16 januari 2012

De bevolking van West- en Centraal-Afrika kampt met een voedselcrisis. Onder hen zijn 1,7 miljoen kinderen.

Droogte en hoge voedselprijzen zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van de voedseltekorten in deze regio. Van de Sahellanden is vooral Niger zwaar getroffen, maar ook in Burkina Faso, Noord-Kameroen, Tsjaad, Mali, Mauritanië, Noord-Nigeria en Noord-Senegal dreigt hongersnood.

Van chronisch naar ernstig ondervoed

Sahel

Aangezien talloze kinderen in deze landen al chronisch ondervoed zijn, slaat bij hen de weegschaal al snel door naar de verkeerde kant en krijgen ze de diagnose 'ernstig ondervoed'. Hulp bieden is dan letterlijk van levensbelang. UNICEF helpt deze kinderen zoveel mogelijk, ook op gebieden die je niet zo snel in verband zou brengen met hongersnood.

UNICEF zorgt niet alleen voor therapeutische voeding, maar ook voor gezondheidszorg, schoon water, sanitaire voorzieningen, voorlichting over hygiëne en voor onderwijs voor kinderen die vanwege de voedseltekorten met hun familie op drift zijn geraakt. Zo leert de bevolking in de Sahel dat handen wassen diarree voorkomt (en dus verdere ondervoeding) en dat baby's het beste af zijn als ze moedermelk te drinken krijgen.

Oproep voor snelle hulp aan Sahel

De Europese Unie roept op tot snelle hulp aan de Sahel. "Het is belangrijk dat de internationale hulp zo snel mogelijk ter plaatse komt om zoveel mogelijk kinderlevens te redden," zegt Kristalina Georgieva, Europees commissaris voor humanitaire hulp.