Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Zembla over hoge voedselprijzen en voedselspeculatie

23 december 2011

Wereldwijd zijn miljoenen mensen, vooral in ontwikkelingslanden, ondervoed. De hoge prijs van voedingsmiddelen is een van de oorzaken. Vanavond onderzoekt het tv-programma Zembla de gevolgen van hoge voedselprijzen op het dagelijkse leven in Kenia.

Ook belicht het programma welke Nederlandse financiële instellingen het sterkst betrokken zijn bij de speculatie in voedselgrondstoffen, waardoor de hoge prijzen nog eens extra zouden worden opgedreven. In de uitzending zal blijken dat het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) in voedselgrondstoffen belegt. UNICEF Nederland is als werkgever bij dat fonds aangesloten.

Naar aanleiding van het onderzoek van Zembla heeft UNICEF Nederland met PFZW contact gelegd. We willen van hen graag een reactie op Zembla's stelling dat PFZW met haar beleggingen in voedselderivaten de voedselprijzen opdrijft én een toelichting op hun beleggingsbeleid. Er wordt een afspraak gemaakt en binnenkort gaan we met ze in gesprek. Het is UNICEF's opdracht om samen met anderen te kijken wat we kunnen doen om een betere wereld voor kinderen te creëren. Dat doen we graag ook met PFZW. Onze oproep is niet voor niets: Unite for Children.

Zembla wordt vanavond uitgezonden op Nederland 2 om 21.20 uur.

Gerelateerd aan dit onderwerp