Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF-rapport: Maak internet veilig voor kinderen

14 december 2011

Internet biedt steeds meer mogelijkheden voor onderwijs en informatie. Maar het levert ook de nodige  bedreigingen op voor kinderen,  zoals misbruik van foto's, kinderlokkers en cyberpesten.

UNICEF Innocenti Research Centre (het onderzoeksinstituut van UNICEF) en Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP) in Groot-Brittannië hebben deze risico's onderzocht voor het rapport Child Safety Onine; Global Challenges and Strategies.

Online kindermisbruik

Begin 2011 waren er wereldwijd naar schatting 16.700 websites die miljoenen schokkende beelden tonen van tienduizenden kinderen. De leeftijd van de kinderen wordt steeds lager: 73% van de slachtoffers lijkt onder de 10 jaar te zijn. Nieuwe technologische ontwikkelingen, het snellere breedbandinternet en goedkope webcams bieden extra mogelijkheden voor misbruik. Meer dan een kwart van de kinderen in de leeftijd van 8 tot 19 jaar kent iemand online die ze offline nog nooit ontmoet hebben. 28 procent van deze kinderen gaat daadwerkelijk over tot een echte ontmoeting met deze personen. 

Generatiekloof

Kinderen zijn over het algemeen handiger op internet dan hun ouders en leraren. Daarnaast hebben ze andere opvattingen over de risico's die ze lopen; ze nemen online meer risico dan ze offline zouden doen. Steeds meer kinderen hebben internet op hun mobiele telefoons. In veel ontwikkelingslanden maken kinderen en jongeren gebruik van internetwinkels. Dat maakt controle van ouders op het gebruik van internet door hun kinderen moeilijk. Bovendien zijn zij  veel minder op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen. 

Aanpak van daders

Uit onderzoek van CEOP blijkt dat  slechts 45 van de 196 landen die in het rapport beoordeeld zijn  afdoende wetgeving hebben ter bescherming van kinderen tegen kinderpornografie. De vervolging van daders is vaak niet goed geregeld.

Het UNICEF-rapport geeft aan dat de bestrijding van kindermisbruik en -mishandeling op internet en de strafvervolging van daders onderdeel moeten uitmaken van de totale aanpak van geweld tegen kinderen en jongeren. Ook voor ouders, leerkrachten, maatschappelijk werkers en de politie ligt er een belangrijke taak op het gebied van online kinderbescherming. En niet in de laatste plaats voor de industrie, zoals internetproviders en computerfabrikanten. Zij dienen ongepast materiaal van de servers te verwijderen en kindvriendelijke hard- en software te verstrekken die mogelijke aanstootgevende beelden direct blokkeren of filteren.

Aanbevelingen voor een veiligere online omgeving voor kinderen

In het rapport Child Safety online: Global challenges en strategies staan aanbevelingen om van internet een veiligere omgeving voor kinderen te maken. Deze aanbevelingen concentreren zich op vier onderwerpen: 

  • Gebruik de ervaringen van kinderen en jongeren op  internet om beschermende  maatregelen te nemen.
  • Zorg dat de wetgeving op orde is en dat daders bestraft worden.
  • Zorg dat er minder schadelijk materiaal op het internet verschijnt en beperk de toegang tot schadelijke sites.
  • Zorg voor herstel en rehabilitatie van kinderen die beschadigd zijn.

Gerelateerd aan dit onderwerp