Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

65 jaar UNICEF: Van noodhulp tot Nobelprijs

11 december 2011

Vandaag precies 65 jaar geleden werd het United Nations Children's Fund - oftewel UNICEF - opgericht. 65 jaar later zijn we als noodfonds uitgegroeid tot 's werelds grootste kinderrechtenorganisatie.

Op 11 december 1946 - vlak na de Tweede Wereldoorlog - richtten de Verenigde Naties het kinderfonds United Nations Children's Emergency Fund (UNICEF) op om getroffen kinderen in Europa te helpen. De organisatie bood kinderen in het getroffen Europa opvang, voedsel en onderdak en herenigde talloze kinderen met hun familie.

Nobelprijs voor de Vrede

Na deze noodhulp in Europa bleef UNICEF zich wereldwijd inzetten om het leven van kinderen te verbeteren. En met succes. Als waardering voor ons werk ontvingen we in 1965 de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede. In 1989 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen, dat de basis vormt voor ons werk.

Dankzij vrijwillige bijdragen

Alle successen die wij de afgelopen 65 jaar hebben bereikt, zijn te danken aan iedereen die ons vrijwillig (financieel) heeft gesteund. Zonder hun bijdrage en financiële steun waren we niet waar we nu zijn.

Onze resultaten

Door onze intensieve onderwijsprogramma's samen met lokale overheden gaan er wereldwijd steeds meer meisjes naar school. Er is steeds meer aandacht voor straatkinderen, voor honger in Afrika en voor de hiv- en aidsproblematiek. En op het gebied van vaccins is UNICEF intussen de grootste leverancier ter wereld!

Ook hebben we ervoor kunnen zorgen dat de kindersterfte wereldwijd flink is afgenomen. Vorig jaar stierven er nog 7,6 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar, twintig jaar geleden waren dat er nog 12 miljoen.

Bekijk de hulpverlening van UNICEF door de jaren heen....

 

 

65 jaar UNICEF - Griekenland1946 - UNICEF deelt maaltijden uit aan hongerende kinderen in Noord-Griekenland, net na de Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

 

65 jaar UNICEF - Ecuador1958 - Bij kinderen in Ecuador wordt bloed afgenomen on ze te testen op malaria, een belangrijke oorzaak van kindersterfte.

 

 

 

 

 

 


 

 

65 jaar UNICEF - Nigeria1983 - In Nigeria halen dorpsbewoners schoon water bij een nieuwe waterpomp. Geïnstalleerd met hulp van UNICEF.

 

 

  

65 jaar UNICEF - Joegoslavie1995 - In een vluchtelingenkamp in voormalig Joegoslavië kijken een vrouw en een jongen toe hoe mensen naar andere kampen vertrekken. UNICEF biedt tijdens de burgeroorlog (1992-1995) noodhulp zoals medische zorg, psychische hulp en onderwijs.

 


 

 

65 jaar UNICEF - Zambia2009 - In een Zambiaanse kliniek wordt bij baby Felix een hiv-test afgenomen. Hij wordt getest omdat zijn moeder hiv heeft. Zij doet mee aan een speciaal UNICEF-programma om hiv-overdracht te voorkomen.

 

 

 

 

 

65 jaar UNICEF - Haiti2010 - Na de aardbeving op Haïti zijn 4.700 scholen beschadigd of ingestort. UNICEF helpt kinderen weer naar school, omder andere met speciale onderwijstenten

 

65 jaar UNICEF - voedsel in Griekenland

 

 

 

Boek over 65 jaar UNICEF 

65 jaar UNICEFUitgeverij DAVO heeft voor het 65-jarig bestaan van UNICEF een boek uitgegeven. In het boek staan de tien postzegels, ervaringen van onze ambassadeurs en natuurlijk verhalen over kinderen.

€ 12,50 (€ 3.30 gaat naar UNICEF)

Gerelateerd aan dit onderwerp