Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF uiterst bezorgd om kinderen in conflictregio’s in Somalië

18 november 2011

UNICEF is uiterst bezorgd over de gevolgen van het aanhoudende conflict in Somalië. "Een toenemend aantal kinderen in Zuid- en Centraal-Somalië komt midden in gevechten terecht," zegt Sikander Khan, directeur van UNICEF Somalië. "In de afgelopen weken zagen we een zorgwekkende stijging van het aantal omgekomen en zwaargewonde kinderen."

De Verenigde Naties zetten onderzoekers in om zware overtredingen van de rechten van het kind te peilen. Volgens deze peilingen zijn in oktober 24 kinderen gedood in het conflict. Dat is twee keer zoveel als in andere maanden van dit jaar. Bovendien liepen 58 kinderen zware verwondingen op. In de afgelopen maanden raakten bijna 300 kinderen zwaargewond en zijn meer dan 100 kinderen gedood in het conflict in Somalië.

'Het gaat hierbij alleen om de geregistreerde gevallen. Hoogstwaarschijnlijk zijn de werkelijke aantallen vele malen groter,' zegt Khan. Daar komt nog bij dat kinderen  worden gerekruteerd en ingezet als kindsoldaat. Vaak worden ze seksueel misbruikt. Dit jaar registreerden de Verenigde Naties meer dan 600 rekruteringen van kindsoldaten. Meer dan 200 kinderen, veelal meisjes, werden verkracht.

Al sinds 2005 controleren UNICEF en haar partners de schendingen van de rechten van het kind in Somalië. Maar door het toenemende geweld kunnen hulptroepen de regio moeilijker bereiken. 'Alle kinderen hebben recht op zekerheid, veiligheid en bescherming in deze vijandige gebieden. We roepen alle partijen daarom op om te stoppen met moorden en verkrachten,' aldus Khan. 'Honderdduizenden kinderen bevinden zich al op het randje van de afgrond vanwege hongersnood en ziektes en lopen nu ook risico om contact met humanitaire hulpgroepen te verliezen. Duizenden kinderlevens liggen in onze handen."

 

Gerelateerd aan dit onderwerp