Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Reactie SHO op rapporten Algemene Rekenkamer en IOB over besteding Giro555-geld Haïti

15 november 2011

De SHO is verheugd over de belangrijkste conclusie van de Algemene Rekenkamer (ARK) dat de opbrengst van de Giro555-actie voor Haïti door de SHO verantwoord besteed is en de SHO-rapportages hierover duidelijker zijn geworden.

De SHO blijft zich inzetten voor een nog betere verantwoording van de besteding van de Giro555-opbrengst voor Haïti.

Farah Karimi, voorzitter SHO-actie 'Help slachtoffers aardbeving Haïti': Wij zijn erg te spreken over de bevindingen van de Algemene Rekenkamer. Wij zijn op de goede weg en zijn blij dat de Rekenkamer ons hierbij steunt. Ik wil benadrukken dat de hulporganisaties de opbrengst doelmatig en doeltreffend besteden. De slachtoffers in Haïti staan altijd voorop voor de deelnemers van de SHO.

De SHO is het eens met de aanbeveling van de ARK om de geldstromen naar internationale koepelorganisaties inzichtelijker te maken en onderschrijft de constatering van de ARK dat het SHO-geld onderdeel is van een grote internationale geldstroom voor Haïti. Deze aanbeveling wordt verwerkt in de volgende SHO-rapportage over Haïti in 2012.

Ook het rapport van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB), dat vandaag is gepubliceerd, is positief over de besteding van de opbrengst van de Giro555-actie, zeker gezien de moeilijke omstandigheden in Haïti na de aardbeving. Ook de aanbevelingen van de IOB gaat de SHO verder verwerken in haar werkwijze.

Noodhulp en wederopbouw in Haïti 

Op 12 januari werd Haïti getroffen door een zware aardbeving die in luttele seconden meer dan 220.000 mensen het leven kostte en meer dan 3 miljoen mensen trof. Een dag na de aardbeving startte de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) een Nationale Giro555 Actie. In totaal werd inclusief de bijdrage van de Nederlandse overheid ruim 111 miljoen euro ingezameld.

Vanaf het begin benadrukte Karimi dat de hulpverleningsoperatie op Haïti zeer complex zou worden. Want al voor de aardbeving was de situatie op Haïti instabiel, de overheid zwak, de bevolking kwetsbaar en de infrastructuur slecht. "Dankzij de geweldige steun van het Nederlandse publiek en de bijdrage van de overheid hebben we de afgelopen periode honderdduizenden mensen van de eerste levensbehoeften kunnen voorzien", aldus Karimi. "Nu is ook de wederopbouw begonnen met de bouw van huizen, de aanleg van structurele watervoorzieningen en gaan kinderen weer naar school."

SHO-rapportages

De vierde rapportage van de SHO komt eind april 2012 uit. De eerdere rapportages zijn te vinden op http://haitinu.nl/pages/rapportage. Tot 12 januari 2011 is 42 miljoen euro besteed. In de rapportages is te lezen waaraan en welke resultaten tot nu toe zijn behaald.

Gerelateerd aan dit onderwerp