Kinderombudsman voert campagne over kinderrechten

2 november 2011

De Kinderombudsman is gisteren een campagne gestart om jongeren te laten zien dat zij rechten hebben. Daarnaast wil het instituut ook aangeven dat er nog steeds in Nederland ook rechten worden geschonden.

In heel Nederland zullen tijdens de maand november posters komen te hangen met gezichten van kinderen. Ook zijn er YouTube-filmpjes gemaakt met hun verhalen. "Om jongeren duidelijk te maken welke rechten worden geschonden en ook wat daaraan te doen is, houden we deze campagne", lichtte de zegsvrouw toe.

Voorbeelden

"Aan de hand van voorbeelden laten we zien waar het om gaat; een kind dat bij een scheiding niet wordt gehoord door een rechter over de vraag of het bij de vader of moeder wil blijven. Of een asielkind dat na jarenlang verblijf toch terug moet naar een land waar het de taal niet spreekt."

Sinds februari dit jaar kent Nederland een Kinderombudsman. Na jarenlange lobby van onder meer UNICEF werd Marc Dullaert geinstalleerd. De Kinderombudsman heeft asl taak om te controleren of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid, maar ook door organisaties in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en de gezondheidszorg.

Gerelateerd aan dit onderwerp