Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

"Situatie van kinderen op Bonaire verontrustend"

31 oktober 2011

De situatie voor kinderen op het Caribische eiland Bonaire is verontrustend. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek dat UNICEF Nederland is gestart naar de situatie van kinderrechten op de zes overzeese eilanden binnen het Nederlandse Koninkrijk.

Vandaag bracht Koningin Beatrix een bezoek aan het eiland Bonaire, dat sinds oktober vorig jaar een bijzondere Nederlandse gemeente is. UNICEF Nederland is de afgelopen weken in deze bijzondere Nederlandse gemeente een onderzoek gestart naar de kinderrechtensituatie. 

Kinderrechten op de eilanden

UNICEF Nederland wil een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de situatie waarin kinderen op de zes eilanden (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao en Sint Maarten) opgroeien. Hiervoor wordt er met kinderen en jongeren zelf gesproken en met vele deskundigen. 

Eerste resultaten 

De eerste resultaten die uit onderzoek op Bonaire zijn gekomen, geven een verontrustend beeld van de situatie van kinderen die op dat eiland opgroeien. Op Bonaire leven rond de 14.000 mensen, waarvan ongeveer 3.600 kinderen. Veel kinderen worden geconfronteerd met uiteenlopende problemen, zoals armoede, verwaarlozing, mishandeling, drugs- en criminaliteitsproblemen en tienerzwangerschappen. Basisvoorzieningen op vele terreinen ontbreken en ouders, kinderen en professionals weten weinig over kinderrechten. 

Hoop op verbetering

Bewoners van Bonaire hoopten dat de staatkundige veranderingen die vorig jaar in gingen verbeteringen zouden betekenen, maar in plaats daarvan zien ze vooral grote prijsstijgingen voor hun dagelijkse levensbehoeften. Ondertussen wordt er wel gewerkt aan beter onderwijs en jeugdzorg, maar dat is niet van de ene op de andere dag geregeld.

Nederland is verantwoordelijk

Ook voor de naleving van kinderrechten, zoals geformuleerd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind, is Nederland is verantwoordelijk. UNICEF Nederland vervolgt haar onderzoek onder de titel "Koninkrijkskinderen: Kinderrechten op Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curacao en Sint Maarten" de komende maanden.