Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Crisis in Hoorn van Afrika verre van voorbij

21 oktober 2011

De massale internationale hulpverlening aan kinderen in de Hoorn van Afrika heeft resultaat, maar er moet meer gedaan worden om honderdduizenden kinderen te beschermen tegen ondervoeding en ziektes. Dat is de conclusie van het voortgangsrapport Response to the Horn of Africa Emergency van UNICEF dat vandaag - drie maanden nadat in delen van Somalië officieel hongersnood werd uitgeroepen - is verschenen.

Dat is de conclusie van het voortgangsrapport Response to the Horn of Africa Emergency van UNICEF dat vandaag - drie maanden nadat in delen van Somalië officieel hongersnood werd uitgeroepen - is verschenen.

320.000 jonge kinderen ernstig ondervoed

In totaal hebben ongeveer 13,3 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika hulp nodig. Meer dan 450.000 Somaliërs zijn naar de vluchtelingenkampen rond Dadaab in Kenia gevlucht en 183.000 naar Ethiopië. Meer dan 320.000 kinderen jonger dan 5 jaar zijn ernstig ondervoed. Zij dreigen te overlijden als in de komende weken en maanden niet meer hulp wordt geboden. De situatie is het ernstigst in Centraal- en Zuid-Somalië waar sinds begin dit jaar tienduizenden kinderen overleden zijn.
 
"Door de enorme omvang van de crisis, moeten we de directe hulpverlening nu opschalen en tegelijkertijd de basis leggen voor duurzame ontwikkeling om een gelijke ramp in de toekomst te voorkomen", aldus Elhadj As Sy, noodhulp-coördinator van UNICEF voor de crisis in de Hoorn van Afrika. "Er is meer support nodig om de geïntegreerde hulpverlening op het gebied van gezondheidszorg, voeding, water, onderwijs en de bescherming van kinderen op te schalen. Alleen zo realiseren we een betere toekomst voor de kinderen in de Hoorn van Afrika."

Somalië

In Centraal en Zuid Somalië, het gebied met zeer beperkte toegang voor hulporganisaties, heeft UNICEF 350.000 mensen extra voeding gegeven en circa 30.000 families maaltijden verschaft terwijl zij op weg waren naar vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië.
 
UNICEF is al sinds 1972 actief in Somalië, inclusief de centrale en zuidelijke regio's waar UNICEF werkt met lokale partners. In Kenia zijn de werkzaamheden van de VN-Kinderrechtenorganisatie flink uitgebreid sinds het begin van de crisis. UNICEF werkt daar al meer dan 40 jaar.

infographic

 

Samenwerken maakt het verschil 

"Kinderen en hun families hebben onze hulp nodig. Elke kilometer die we verder komen telt. De crisis is verre van voorbij, en het is zeker dat de situatie in 2012 nog ernstig zal zijn," aldus Elhadj As Sy, noodhulpcoördinator van UNICEF voor de crisis in de Hoorn van Afrika. "We weten allemaal dat met blijvende hulp van onze donoren en partners en onze gezamenlijke moeite levens gered kunnen worden. Samenwerken maakt het verschil."

Wat heeft UNICEF tot dusver gedaan?

Het rapport geeft aan dat UNICEF en haar partners de afgelopen drie maanden belangrijke resultaten hebben geboekt:

  • Er is voor bijna 10.000 ton aan levensreddende goederen geleverd.
  • 108.000 ernstig ondervoede kinderen zijn behandeld in voedingscentra.
  • 1,2 miljoen kinderen zijn ingeënt tegen de mazelen en 48.000 kinderen hebben nu toegang tot een omgeving waar zij veilig zijn en kunnen spelen.
  • 2,2 miljoen mensen hebben toegang tot veilig drinkwater.

Voorspellingen

In Kenia en Ethiopië is het onlangs gaan regenen. Als het regenseizoen (oktober tot december) doorzet, kan de voedselsituatie verbeteren. De ervaring leert echter ook dat regen, na lang aanhoudende droogte, het risico op overstromingen en de uitbraak van dodelijke ziektes zoals cholera, malaria en longontsteking vergroot.
 
In Centraal- en Zuidelijk Somalië zal de situatie waarschijnlijk escaleren als de toegang voor humanitaire hulpverleners niet snel verbetert.

Gerelateerd aan dit onderwerp