Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nog veel kindbruiden in ontwikkelingslanden

18 oktober 2011

Een derde van de vrouwen tussen de 20 en 24 jaar in ontwikkelingslanden is vóór haar 18e al getrouwd. Deze jonge bruiden zijn vaak zeer kwetsbaar.

Ze zijn geïsoleerd, weggehaald uit hun familie, gaan niet meer naar school en mogen geen contact hebben met kinderen in dezelfde situatie.  

Elk jaar krijgen ongeveer 15 miljoen pubermeisjes in ontwikkelingslanden een kind. De meeste van hen zijn getrouwd maar fysiek nog niet klaar voor het moederschap.

UNICEF-directeur Anthony Lake: "Kindbruiden worden kindmoeders voor zij hier fysiek en mentaal klaar voor zijn". Meisjes tussen 10 en 14 jaar oud hebben vijf keer meer kans om dood te gaan tijdens de zwangerschap dan vrouwen van tien jaar ouder. Voor hun kinderen zijn de consequenties minstens zo erg. Er is 50 procent meer kans dat een kind dood geboren wordt als de moeder onder de 20 jaar is.

Kindbruiden zijn vatbaarder voor geweld, misbruik en uitbuiting. Ook lopen zij meer kans op het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen. 

Economische en sociale druk

Het uithuwelijken van kinderen is een gevolg van economische en sociale druk. Kindhuwelijken zijn financieel gezien aantrekkelijk, omdat het uitgehuwde meisje het ouderlijk huis verruilt voor het huis van haar schoonfamilie. Families willen geaccepteerd worden door de samenleving en doen dit door vast te houden aan deze traditie. Als een familie niet meedoet aan de traditie wordt deze vaak met de nek aangekeken. Het kan zelfs leiden tot geweld tegen het meisje of haar familieleden. 

Kindhuwelijken zijn sterk afhankelijk van de financiële situatie van de ouders. In families met een hoog inkomen daalt het aantal kindhuwelijken. Maar als de trend in de armere families zich voortzet, zullen de komende tien jaar 100 miljoen minderjarige meisjes trouwen.