Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Farija komt er wel

5 oktober 2011

Farija (13) is met haar moeder vanuit Somalië naar Kenia gevlucht. Haar verhaal is te zien in een van de uitzendingen van het Jeugdjournaal van deze week.

Elke dag komen ongeveer duizend vluchtelingen in het kamp aan, vooral uit Somalië. Ze ontvluchten dit land vanwege het geweld en de droogte. Dit is het verhaal van het 13-jarige Somalische meisje Farija.

Farija

'Twee dagen heb je gelopen. Samen met je moeder. Op de vlucht voor geweld en op zoek naar een veilige plek, water en voedsel. Je wist waar je heen kon gaan. Een aantal familieleden was er al. En toen je eindelijk de grens van je thuisland Somalië overstak en in Kenia aankwam, waren daar de bussen. Ze brachten je naar hier: het vluchtelingenkamp IFO in Dadaab. Gelukkig hoefde je die laatste honderd kilometer vanaf de grens niet meer te lopen.

En nu sta je verlegen tussen honderden andere vluchtelingen. Je wacht, maar waarop weet je niet precies. Hier ben je in ieder geval veilig. In de schaduw tussen de bomen op het verder open terrein is het goed uit te houden. Plotseling word je naar binnen geroepen. Je krijgt een blauw bandje om je pols en in de volgende kamer zie je dat alle kinderen een prik krijgen. Je wilt niet. Je zegt dat het voor de kleine kinderen is. En jij bent tenslotte al dertien. En toch moet je. Iedereen moet worden ingeënt tegen de mazelen. Doe je het niet, dan krijg je verder geen hulp. Het is om een verdere uitbraak van deze dodelijke ziekte in het vluchtelingenkamp te voorkomen. Angstig kijk je naar de naald, maar het valt mee. Je lacht, opgelucht.

Kamp

Op weg naar de volgende kamer van het langwerpige lage gebouw, wring je je door de wachtende menigte. Je hoort hulpverleners aanwijzingen geven, kleine kinderen huilen en volwassenen met elkaar praten. Het is druk en heet. Eenmaal binnen krijg je een korte medische keuring. Gelukkig is alles goed en mag je naar de tent aan de overkant van het terrein. Samen met je moeder kom je naar buiten met 5 doosjes 'high-energy' biscuits. Morgen of overmorgen zal je meer eten ontvangen en krijg je een tent.

Buiten voor het hek staan je familieleden op je te wachten. Nu je officieel aangemeld bent als vluchteling, kun je gaan. De spullen die je mee kon nemen van huis, worden op een houten wagen geladen. De ezel komt in beweging. Samen met je moeder en je andere familieleden loop je weg. Weer samen op pad, maar nu hoef je nog maar een paar kilometer te lopen. Betere tijden zullen aanbreken. Het zal niet makkelijk voor je zijn, maar in het kamp is eten en je zult naar school kunnen. Misschien wel voor het eerst in je leven. Lachend kijk je nog eens om. Je bent een sterk en vrolijk meisje. Je komt er wel.'

 

Reportages Jeugdjournaal over kinderen in Kenia

Ploeg kleinTijdens hun verblijf in Kenia ontmoetten Martin de Beer en de journalisten verschillende kinderen waarover ze reportages hebben gemaakt. Het verhaal van Farija is er een van. De reportages (die je op deze pagina kunt bekijken) zijn uitgezonden op 6, 7 en 8 oktober 2011 in het NOS Jeugdjournaal.

Banner _giro 555_afrika _300x 250

Gerelateerd aan dit onderwerp