Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

25 UNICEF boos om stoppen van subsidie voor project jonge asielzoekers

25 september 2011

UNICEF en Defence for Children zijn boos op minister Leers, die geen geld meer wil uitgeven aan Steunpunt Perpectief. Dit project biedt jonge asielzoekers onderdak, bereidt ze voor op een terugkeer naar het land van herkomst, of start soms een nieuwe procedure.

"Het Steunpunt Perspectief is het enige project waar jonge asielzoekers zonder verblijfsvergunning nog terecht konden voor begeleiding en een dak boven hun hoofd. Deze 'summersale' van de minister is in strijd met de menselijke waardigheid van de jongeren en biedt mensenhandelaren een koopje", stellen UNICEF en Defence for Children. Het project is een initiatief van Kamerlid Hans Spekman (PvdA), destijds wethouder in Utrecht. Er kwamen steunpunten in negentien grote steden.

Stopzetten "onverantwoord"

Het experiment wordt nu geëvalueerd. De steden willen dat Leers geld beschikbaar stelt om Perspectief voort te zetten, tot de evaluatie is afgerond en besproken in de Kamer. Zij noemen het stopzetten "onverantwoord". Spekman zei vorige week in Trouw: "De minister jaagt meiden en jongens de prostitutie, illegaliteit en vernieling in".

Kwetsbaar

UNICEF en Defence for Children roepen Leers op jongeren te beschermen zoals het Kinderrechtenverdrag en andere verdragen dat voorschrijven. "Het is een misvatting dat deze kwetsbare jongeren terugkeren als we alles van hen afpakken, inclusief eten en onderdak. Vanuit de goot keren mensen niet terug naar hun land van herkomst. Ze worden juist kwetsbaarder voor uitbuiting en verliezen alle kracht en zicht op een perspectief", aldus Martine Goeman (juriste kinderrechten en migratie bij Defence for Children) en Karin Kloosterboer (pleitbezorger kinderrechten bij UNICEF Nederland).

Lees het volledige artikel in Dagblad Trouw.

Bron: Trouw

Gerelateerd aan dit onderwerp