Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

16 Kleine Prinsjesdag: "Kom allemaal op voor kinderrechten!"

16 september 2011

Voor de tweede keer is in de Ridderzaal in Den Haag vandaag Kleine Prinsjesdag gehouden. "Zoveel mogelijk mensen moeten voor kinderrechten opkomen", vatte Algemeen Directeur Jan Bouke Wijbrandi van UNICEF het doel van deze dag samen.

Koningin van de JeugdKleine Prinsjesdag is een initiatief van UNICEF en Defence for Children. Met dit evenement willen de organisaties de visie presenteren van kinderen en jongeren op de situatie van de rechten van de kinderen in Nederland en daarbuiten. Dit gebeurt door het voorlezen van een speciale Troonrede van de Jeugd door een van te voren gekozen Koningin van de Jeugd. Dit jaar was dat de 13-jarige Marjolein Looijen uit Schiedam.

Opkomen voor kinderrechten

Prachtig aangekleed betrad vanochtend vroeg de Koningin van de Jeugd de Ridderzaal, die al in opstelling stond voor de traditionele Prinsjesdag, die aanstaande dinsdag plaats vindt. De bijzondere dag werd geopend door Jan Bouke Wijbrandi, Algemeen Directeur van UNICEF Nederland: "Een dag als vandaag is heel belangrijk omdat zoveel mogelijk mensen moeten opkomen voor de kinderrechten. Daar hebben alle kinderen recht op."

Troonrede van de jeugd

Daarna startte de Koningin van de Jeugd met het voorlezen van de Troonrede van de Jeugd, die gebaseerd is op het eerder dit jaar uitgebrachte rapport Jaarbericht Kinderrechten 2011. "Vandaag is een belangrijke dag. Vandaag, 16 september 2011, vertellen kinderen en jongeren aan U allen wat zij vinden van de rechten van alle kinderen in Nederland en daarbuiten."

Goed nieuws

De troonrede bevatte goed nieuws: "In de laatste jaren zijn er minder kinderen het criminele pad op gegaan. Daarom zijn dit jaar een aantal jeugdgevangenissen gesloten. Een ander belangrijk besluit in het afgelopen jaar is dat kinderen die alleen, zonder ouders, naar Nederland zijn gevlucht, niet langer gevangen worden gezet. Bovendien is in april  de Kinderombudsman met zijn werk begonnen," aldus de Koningin van de Jeugd. 

Extra aandacht

De Koninging van de Jeugd vroeg extra aandacht voor de kinderen waar het niet zo goed mee gaat. Voor de ongeveer 100.000 kinderen die jaarlijks worden mishandeld bijvoorbeeld, voor vreemdelingenkinderen en kinderen die te maken hebben met de rechtspraak. Ook vroeg de Koningin speciale aandacht voor kinderarbeid. "Hoewel kinderarbeid in Nederland niet af nauwelijks voorkomt, is het wereldwijd nog wel een heel groot probleem. In Nederland zou veel meer informatie gegeven moeten worden over wat kinderarbeid is en hoe we het kunnen voorkomen," aldus de Koningin van de Jeugd.

Debat tussen Kamerleden en jongeren 

Stemming debatTussen het voordragen van de Troonrede door gingen jongeren van diverse middelbare scholen uit heel Nederland in debat met Tweede Kamerleden over stellingen. Zo werd er gedebatteerd over de stelling "Af en toe een klap krijgen als je stout bent, moet kunnen", over "Kinderen die geworteld zijn in Nederland moeten altijd een verblijfsvergunning krijgen", over "Minderjarige criminelen zijn slachtoffers geen dader" en over de stelling Er moet een importverbod komen op producten die door kinderhanden zijn gemaakt". Aan het einde van het debat tussen de kamerleden en de jongeren, kreeg het publiek ook de kans zijn stem uit te brengen door een rode of een groene kaart op te steken. De grote winnaar van het debat was het Mill-Hillcollege uit Goirle. Zij werden door de jury als beste debators bestempeld door de jury.

Opkomen voor andere kinderen

"Iedereen moet weten dat kinderen rechten hebben en hoe kinderen het beste kunnen opgroeien," antwoordde staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van VWS. "Het is belangrijk dat vooral kinderen weten wat kinderrechten zijn. Dan kunnen jullie ook zelf helpen om voor kinderen op te komen."

Trek aan de bel voor kinderrechten!

Bel_kleinPraat mee over de situatie van kinderen in Nederland en trek aan de bel! Maak een filmpje waarin jij aan de bel trekt en stuur deze naar UNICEF. Wie weet zie je jouw filmpje hier terug....

Jaarbericht Kinderrechten 2011

Download het Jaarbericht Kinderrechten 2011, het jaarrapport over de situatie van kinderrechten in Nederland.

Cover Jaarbericht Kinderrechten 2011