Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

13 UNICEF zorgt voor voedselbonnen en cash transfers in Zuid-Somalie

13 september 2011 Door te starten met een voedselbonnen- en cash transfer programma willen UNICEF en haar partners in Somalië kinderen en hun families die getroffen zijn door de hongersnood bereiken.

"De omvang van de crisis, 336.000 kinderen lijden aan acute ondervoeding, vraagt ons allemaal creatief te zijn en snelle en innovatieve manieren te vinden om te voorkomen dat nog meer kinderen sterven," zegt Rozanne Chorlton, directeur van UNICEF Somalië. "Door tekorten aan voedsel op de lokale markt, zijn de prijzen in het afgelopen jaar drastisch verhoogd. Voedselbonnen en cash transfers (een soort financiële bijstand) helpen de lokale koopkracht te versterken en moedigen lokale handelaren aan meer voedsel op de markt te brengen tegen betaalbare prijzen.

Uit eerdere ervaringen met cash transfers en voedselbonnen blijkt dat ze gezinnen weerbaarder maken en hen toegang geven tot voedsel en andere eerste levensbehoeften.

Bonnen en cash transfers helpen 15.000 gezinnen

Met dit door UNICEF ondersteunde initiatief zullen deze maand 15.000 gezinnen in het zuiden en midden van Juba en in Lower Shabelle profiteren van de voedselbonnen of cash transfers. Gezinnen worden geregistreerd via hulporganisaties die samenwerken met UNICEF en de betalingen vinden plaats via de lokale Hawala - een betrouwbaar en legaal systeem voor betalingsverkeer. Het proces zal worden bewaakt door derden om ervoor te zorgen dat de fondsen de juiste mensen bereiken.

 
De voedselbonnen worden ook verspreid onder meer dan 15.000 kinderen die 212 zogenoemde 'safe spaces' bezoeken, veilige ruimtes die onder toezicht van UNICEF-partners staan. Bij afwezigheid van voedselprogramma's op scholen, betekenen deze tegoedbonnen essentiële hulp voor de door honger getroffen kinderen, terwijl ze ook dienen als een stimulans om schoolbezoek te verhogen.

Extra rantsoen

Naast het verstrekken van voeding aan 500 voedingscentra, wil UNICEF 200.000 gezinnen in het zuiden van Somalië bereiken met een extra rantsoen van een mix van maïs en soja, die rijk is aan voedingsstoffen. Meer dan 97.000 mensen hebben dit rantsoen al ontvangen en hun aantal groeit, doordat wekelijks meer voorraden aankomen in de zwaarst getroffen gebieden in het zuiden.

Gerelateerd aan dit onderwerp