Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

08 Tweede Kamer debatteert over kinderen in asielzoekerscentra

8 september 2011 De Tweede Kamer heeft vandaag de hele dag gesproken over kinderen in asielzoekerscentra.  Een belangrijk moment omdat dit het resultaat is van veel gelobby door de Werkgroep Kind in AZC, een initiatief van UNICEF.

In juni 2009 publiceerde UNICEF samen met een aantal andere organisaties het onderzoek "Kind in het centrum". Voor het eerst werd daarmee de situatie van kinderen, die in gezinsverband in een asielzoekerscentrum leven, in kaart gebracht.

Fundamentele knelpunten

Uit het onderzoek kwamen drie fundamentele knelpunten naar voren. De procedure voor een asielaanvraag duurt lang en daarmee ook de opvang voor een gezin met kinderen. De gezinnen die in afwachting zijn van de procedure moeten vaak verhuizen. De gezinnen ontvangen te weinig informatie op gebieden zoals school, gezondheid en clubs. In het onderzoek geven de schrijvers aanbevelingen over hoe de situatie van kinderen te verbeteren.

Suggesties voor Kamerleden

In april dit jaar heeft de werkgroep Kind in AZC in een gesprek met minister Leers (Immigratie & Asiel) en de Tweede Kamer laten weten dàt, en op welke punten, ook in 2011 het leven van kinderen in de asielzoekerscentra nog altijd niet voldoen aan de normen van het Kinderrechtenverdrag. Voor het debat van vandaag heeft de werkgroep aan verschillende kamerleden suggesties aangedragen over de manier waarop de situatie van kinderen in asielzoekerscentra kan worden verbeterd.

Downloads

  • Download het rapport 'Kind in het centrum - Kinderrechten in asielzoekerscentra'
  • Download een samenvatting van het rapport

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website over kinderen in asielzoekerscentra van UNICEF, Stichting Kinderpostzegels en het COA.

 

Gerelateerd aan dit onderwerp