Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

31 Hier gebeurt iets enorms en het is verschrikkelijk

31 augustus 2011

Dat zijn de woorden van Mia Farrow, Amerikaans actrice en Ambassadeur van UNICEF. Een bezoek aan de vluchtelingenkampen in Dadaab in Noord-Kenia heeft op haar flinke indruk gemaakt. 

Mia Farrow Hoorn van AfrikaIn de kampen wonen honderdduizenden Somaliërs die gevlucht zijn voor het geweld en het tekort aan voedsel en water in eigen land. Mia Farrow bezocht vluchtelingen die net in Dadaab waren aangekomen. Ze sprak bijvoorbeeld met een vrouw die 25 dagen over haar tocht naar het kamp had gedaan. Onderweg moest ze om voedsel bedelen en kwamen twee van haar kinderen om het leven.

Therapeutische voeding voor 18.000 kinderen

UNICEF en haar partners moeten het onderste uit de kan halen om de bewoners in de overvolle kampen te kunnen helpen. Het is hen echter gelukt om alle nieuwkomers van voedsel te voorzien en om zeer ernstig ondervoede kinderen te redden. Ongeveer 18.000 van hen krijgen een behandeling met therapeutische voeding. "Ik hoop dat de meesten het overleven," zegt Farrow.

Aan de intocht van nieuwe vluchtelingen komt ondertussen geen einde. Momenteel wonen meer dan 435.000 Somaliërs in Dadaab, terwijl in de kampen eigenlijk maar plek is voor 90.000 mensen. Ruim de helft van de bewoners is jonger dan 18 jaar. Naar verwachting zal in de komende weken in heel Zuid-Somalië sprake zijn van hongersnood, zodat het aantal Somaliërs dat de grens oversteekt alleen maar zal toenemen.

Wij hebben jouw hulp nodig

"In de hele wereld hebben we het moeilijk, dat weet ik," zegt Mia Farrow. "Maar niet zo moeilijk als de mensen hier. Ik bedoel, de meesten van ons hoeven niet bang te zijn dat ze 's morgens niet meer wakker zullen worden. Wij hebben jouw hulp nodig om levens te redden, de levens van de kinderen in de Hoorn van Afrika. Zij zijn van jou en mij afhankelijk."

Gerelateerd aan dit onderwerp