Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

18 Uitbraak cholera in Somalie

18 augustus 2011

In Somalië is onder andere in de hoofdstad Mogadishu en havenstad Kismayo sprake van een cholera-uitbraak, melden UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

In driekwart van de gevallen gaat het om kinderen jonger dan vijf jaar. Slechte hygiëne, een tekort aan schoon water, overbevolkte opvangkampen en hoge ondervoedingscijfers vormen ideale omstandigheden voor uitbraken van besmettelijke ziektes als cholera.

De meeste gevallen van cholera zijn onder controle, maar UNICEF en de WHO houden de situatie scherp in de gaten. Vooral in de vele officieuze opvangkampen die ontheemde mensen in en rond Mogadishu hebben opgezet, is het door ontbreken van klinieken lastig om nieuwe ziektegevallen op te sporen.

Mobiele klinieken

"We hebben dringend meer mobiele klinieken nodig die medische zorg kunnen bieden aan de ontheemden en die nieuwe gevallen van cholera kunnen rapporteren, zodat we levens kunnen redden," zegt Dr. Marthe Everard van de WHO.

UNICEF en de WHO zorgen onder meer voor infusen, ORS (oral rehydration salts, dat uitdroging door diarree voorkomt), waterzuiveringsmiddelen en zeep. Daarnaast worden waterbronnen gezuiverd met chloor.

Doneer-nu-giro555

Gerelateerd aan dit onderwerp