Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF brengt noodhulpgoederen naar Somalie

14 juli 2011

UNICEF heeft gisteren een vliegtuig met noodhulpgoederen naar Baidoa in de Zuid-Somalische Bay-regio gestuurd.

De vracht bestaat onder meer uit therapeutische voeding en medicijnen voor ernstig ondervoede kinderen en uit apparatuur voor het leveren van schoon water in een opvangkamp in Baidoa.

Medicijnen tegen kinderziektes

Via de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn ook goederen onderweg naar het zuiden. Hierbij gaat het om medische kits met daarin medicijnen ter behandeling van veelvoorkomende kinderziektes, zoals luchtweginfecties, diarree en worminfecties. Tien gezondheidscentra kunnen hiermee de komende drie maanden 100.000 mensen helpen.

"We staan klaar om overal in Somalië hulp te bieden. Dat moeten we wel ongehinderd kunnen doen, zodat we elk kind kunnen bereiken," zegt Rozanne Chorlton, directeur van het UNICEF-kantoor voor Somalië.

100.000 ondervoede kinderen behandeld

In Somalië ligt het epicentrum van de humanitaire crisis die zich momenteel in de Hoorn van Afrika afspeelt. Hier zorgen droogte, hoge voedselprijzen en conflicten voor een neerwaartse spriaal die de bevolking hard treft. Vooral kinderen lijden onder de omstandigheden. Tussen januari en maart hebben UNICEF en haar partners in bijna 800 voedingscentra in heel Somalië meer dan 100.000 acuut ondervoede kinderen behandeld.

Voor 460 kinderen kwam de hulp te laat. Gemiddeld overlijden in Somalië 90 kinderen per maand aan de gevolgen van ondervoeding, het merendeel in het zuiden van het land. Het gaat hierbij om kinderen die in voedingscentra zijn geregistreerd. Het is onbekend hoeveel kinderen overlijden voordat ze naar een voedingscentrum worden gebracht.

Foto's: Gevlucht naar Dadaab

Honderdduizenden Somaliërs zijn in de afgelopen jaren naar Kenia gevlucht. Bij de Keniaanse stad Dadaab zijn drie vluchtelingenkampen opgezet waar deze mensen terecht kunnen. De kampen zijn echter overvol, terwijl het aantal vluchtelingen door de crisis toeneemt.

Hoorn_1

Somalische vluchtelingen staan in de rij om zich te laten registreren in kamp Ifo, dat deel uitmaakt van drie vluchtelingenkampen bij de Keniaanse stad Dadaab. Foto: UNICEF/NYHQ2011-1012/Gangale

 

 

 

Hoorn_2De Somalische Orsen Basha met haar dochter Ansell, die in opvangkamp Dagahaley bij Dadaab Plumpy'Nut aan het eten is. Deze pasta, die lijkt op pindakaas, bevat alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft. Foto: UNICEF/NYHQ2011-1021/Holt

 

 

 

Hoorn_3

Twee meisjes dragen brandhout bij opvangkamp Dagahaley. Foto: UNICEF/NYHQ2011-1023/Holt

Maak een gift over aan Giro 555

Doneer nu oranje 284x57px


Dossier Hoorn van Afrika

In ons dossier over de Hoorn van Afrika vindt u meer informatie over de huidige humanitaire crisis in dit gebied.