Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hoorn van Afrika: op de vlucht voor droogte en conflict

13 juli 2011

Het was een moeilijke beslissing, maar uiteindelijk hakte de 21-jarige Hawa Issak de knoop door: ze moest weg.

Hawa_IssakDoor de droogte had ze geen inkomsten meer, haar man was er vandoor en ze was ook nog in verwachting. Dus verliet ze haar hut in de regio Gedo in het zuiden van Somalië en sloot zich aan bij zes gezinnen die naar Kenia trokken, op zoek naar hulp.

Hun reis duurde 28 dagen, een tocht van 420 kilometer door stof en extreme hitte. Het eindpunt was Dadaab, vlak over de grens. Bij dit stadje liggen drie vluchtelingenkampen met de namen Ifo, Hagadera en Dagahaley. Ze vormen al meer dan twintig jaar een toevluchtsoord voor Somalische vluchtelingen. De kampen waren oorspronkelijk bedoeld voor maximaal 90.000 bewoners, maar in werkelijkheid wonen er bijna 400.000 mensen. De vluchtelingenkampen bij Dadaab tellen, op de hoofdstad Nairobi en havenstad Mombasa na, de meeste inwoners van Kenia.

Droogte, hoge voedselprijzen, conflict

Tussen januari en juni nam de vluchtelingenstroom vanuit Somalië toe. Meer dan 60.000 mensen lieten zich in een van de kampen registreren. Ook nu is er sprake van een toename. "Het gaat vooral om vrouwen en kinderen," zegt Elhadj As Sy, UNICEF's regionaal directeur voor Oost- en zuidelijk Afrika. "Deze mensen hebben zeer veel moeten doorstaan om hier te komen en hun conditie is heel slecht. Zij zijn degenen die het zwaarst te lijden hebben onder de problemen die de huidige crisis in de Hoorn van Afrika veroorzaken."

De UNICEF-functionaris doelt op de aanhoudende droogte, hoge voedselprijzen en het conflict in Somalië. Meer dan tien miljoen mensen in de Hoorn van Afrika hebben daardoor dringend hulp nodig. Onder hen zijn ruim twee miljoen kinderen onder de vijf jaar die ondervoed zijn. Bijna 500.000 van hen zijn zo ernstig ondervoed, dat zij het zonder behandeling niet zullen redden.

UNICEF helpt

Elhadj_As_SyUNICEF zorgt voor therapeutische voeding, zodat de kinderen die er het slechtst aan toe zijn kunnen aansterken. Deze hulp komt echter lang niet altijd op tijd. Zo overleden vorige week zes kinderen in een behandelcentrum in het Ifo-vluchtelingenkamp.

Toch is er nog altijd hoop. "Ik vind het enorm indrukwekkend als ik zie hoe moeders in de meest vreselijke omstandigheden toch van hun kinderen houden en het beste voor hen willen," zegt As Sy. "Ze willen dat ze goed te eten krijgen, naar school gaan en een toekomst hebben. Het is heel bijzonder om naar hun verhalen te luisteren, een bron van inspiratie voor ons allemaal."

'Nu zijn we veilig'

Ook Hawa Issak geeft het niet op. Kort na haar aankomst in Dadaab bracht ze een jongetje ter wereld. "Hij heet Ibrahim," zegt ze trots. "Nu zijn we veilig. Voorlopig."

Maak een gift over aan Giro 555

Doneer nu oranje 284x57px


Dossier Hoorn van Afrika

In ons dossier over de Hoorn van Afrika vind je meer informatie over de huidige humanitaire crisis in dit gebied.


UNICEF bericht vanuit vluchtelingenkampen in Kenia

Gerelateerd aan dit onderwerp