Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

SHO openen Giro 555 voor Hoorn van Afrika

11 juli 2011

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) luiden de noodklok voor de situatie in de Hoorn van Afrika.

In delen van Kenia, Ethiopië en Somalië is door het uitblijven van twee regenseizoenen al sinds vorig jaar sprake van zeer ernstige droogte en de verwachting is dat regen nog lang zal uitblijven. Hierdoor worden miljoenen mensen door hongersnood getroffen, de ergste hongersnood in 60 jaar.

23 procent van de mensen ondervoed

De deelnemende organisaties van de SHO zijn al actief met hulpprogramma's en preventieve maatregelen en breiden hun werk met grote urgentie uit met noodhulpactiviteiten. Zij gaan uit van een ernstige crisis die nog maanden gaat duren. Grootschalige en langdurige hulp is nodig. 23 procent van de mensen is ondervoed en bij 15 procent ondervoeding is sprake van een ramp.

Tienduizenden mensen zijn voor de honger op de vlucht. Vanuit Somalië trekken dagelijks duizenden mensen de grens over, naar opvangkampen in Kenia en Ethiopië. De kampen zijn door een toestroom van inmiddels 2.100 vluchtelingen per dag overvol en er zijn grote tekorten. Kinderen zijn het meest kwetsbaar en komen ondervoed en uitgedroogd aan in de kampen.

De nomadische veehouders in de getroffen gebieden migreren met hun kuddes naar die gebieden waar nog te grazen valt en zijn wanhopig op zoek naar water. De overgebleven graasgronden raken uitgeput en onderlinge conflicten dreigen. Er is veel druk op de waterputten en veel wateropslagbekkens staan droog.

Meer aandacht nodig

De SHO vragen meer aandacht van de media en het publiek voor deze grote ramp.

De SHO stellen vanaf heden Giro 555 open voor donaties en bereiden een grootschalige fondswervende actie voor.

Deelnemers van de SHO zijn: Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Maak een gift over aan Giro 555

Doneer nu oranje 284x57px

"Groot aantal kinderen ernstig ondervoed"

Robert McCarthy is UNICEF's regionale adviseur voor noodsituaties voor Oost- en zuidelijk Afrika. Hij vertelt over de humanitaire crisis in de Hoorn van Afrika, die als de ergste in zestig jaar wordt beschouwd.

Dossier Hoorn van Afrika

In ons dossier over de Hoorn van Afrika vind je meer informatie over de huidige humanitaire crisis in dit gebied.


Gerelateerd aan dit onderwerp