Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Haïti, van noodhulp naar wederopbouw

21 april 2011

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben een nieuwsbrief over Haïti uitgebracht. UNICEF is een van de leden van de SHO.

Haïti, van noodhulp naar wederopbouw

De SHO-deelnemers hebben ieder een gedeelte ontvangen van de opbrengst van de gezamelijke actie voor Haïti op giro 555. Iedere organisatie legt verantwoording af aan de SHO over hoe het geld wordt besteed en hoe de hulpverlening verloopt. De SHO verzamelt deze gegevens en rapporteert vervolgens aan het Nederlandse publiek wat er met het geld is gebeurd.

De wederopbouw van scholen

De wederopbouw van beschadigde en verwoeste scholen was meteen na de aardbeving al een van de prioriteiten van UNICEF. Onderwijs is de meest effectieve manier om kinderen weer enigszins een normaal leven te laten leiden.

120 semi-permanente scholen

Sinds de aardbeving heeft UNICEF  in de hoofdstad Port-au-Prince 120 semi-permanente scholen gebouwd. In totaal zijn er 568 klaslokalen die ruimte bieden aan 30.108 kinderen. In Port-au-Prince staan nog 37 scholen in de planning. En over een week of twee wordt gestart met de bouw van 28 scholen op andere plaatsen in het land.

Elke school kost 175.000 dollar en de bouw duurt ongeveer drie weken. Er  wordt gebruik gemaakt van tenten, stalen constructies en betonnen funderingen.

schoolpleinChanaika (11 jaar)

Op de St. Gerard school in Port-au-Prince is men druk bezig met de bouw van 13 nieuwe klaslokalen. In de tussentijd krijgen de leerlingen les op het schoolplein of in noodlokalen. Met een potlood in de hand kijkt Chanaika (11) toe hoe de bouwvakkers cement mengen en de stalen dakconstructie van de nieuwe school plaatsen.

Het meisje beseft dat ze blij mag zijn dat ze onderwijs krijgt - en dat ze überhaupt nog in leven is. De aardbeving heeft haar school verwoest en 27 medeleerlingen en 3 leerkrachten van het leven beroofd. 'Ik ken veel kinderen in mijn buurt die niet naar school kunnen', zegt Chanaika.

Geen geld voor school

De meeste scholen in Haïti zijn particulier en daardoor voor veel mensen niet te betalen. Samen met het Haïtiaanse Ministerie van Onderwijs onderzoekt UNICEF de mogelijkheden voor een gratis schoolsysteem.

Ongeveer 80 procent van de Haïtianen is analfabeet. En slechts de helft van de kinderen gaat naar school. Investeringen in de bouw van scholen zijn essentieel voor een betere toekomst voor Haíti.

Chanaika

De klas van Chanaika (in het midden) heeft les in een noodlokaal totdat de school weer is opgebouwd.

Gerelateerd aan dit onderwerp